Αρχική » Αδιανόητο: Το σώμα ενός άνδρα παρήγαγε από μόνο του αλκοόλ
Περίεργο

Αδιανόητο: Το σώμα ενός άνδρα παρήγαγε από μόνο του αλκοόλ

Όταν αστυνομικοί από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ σταμάτησαν για έλεγχο έναν άνδρα, δεν πίστεψαν πως δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ, παρότι ο ίδιος τους έδινε το λόγο της τιμής του.

Ο άνδρας, που εκείνη την εποχή κόντευε τα 50, αρνήθηκε να κάνει αλκοτέστ και στη συνέχεια οδηγήθηκε συνοδεία αστυνομικών στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις.
Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: το επίπεδο του αλκοόλ στο αίμα του ήταν 0,2%, περίπου 2,5 φορές πάνω από το νόμιμο όριο. Οι γιατροί δεν είχαν καμία αμφιβολία…
Ο άνδρας είχε καταναλώσει περίπου 10 αλκοολούχα ποτά την ώρα πριν από την εξέταση.
Και φυσικά δεν τον πίστεψαν όταν τους ορκιζόταν ότι δεν έχει πιει ούτε γραμμάριο αλκοόλ όλη την ημέρα…
Αρκετό καιρό αργότερα, ερευνητές από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ στη Νέα Υόρκη απέδειξαν ότι ο εν λόγω άνδρας έλεγε την αλήθεια
Δεν έπινε μπύρες ή κοκτέιλ ανεξέλεγκτα, αλλά μαγιά που υπήρχε στο έντερο του μετέτρεπε τους υδατάνθρακες του φαγητού που κατανάλωνε σε αλκοόλ!
Με απλά λόγια, δηλαδή, το σώμα του είχε μετατραπεί σε… ζυθοποιία!
Τα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Οpen Gastroenterology. Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων, πάσχει από το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης (auto-brewery syndrome ή ΑBS) -μια πάθηση που σπάνια διαγιγνώσκεται.
«Σε αυτούς τους ασθενείς βλέπουμε ακριβώς τα ίδια συμπτώματα με τους αλκοολικούς: οσμή, ανάσα, υπνηλία και αστάθεια» λέει στο CNNi ο Φαχάντ Μαλίκ, επικεφαλής της επιστημονικής μελέτης.
«Μοιάζουν σαν να είναι μεθυσμένοι αλλά στην ουσία η κατάστασή τους μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιμυκητιασικά φάρμακα» τόνισε ο ίδιος.

Η θεραπεία

Ο ασθενής αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μετά από κύκλο αντιβίωσης που έλαβε για τραύμα στον αντίχειρά του. Η προσωπικότητά του άρχισε να αλλάζει, όπως έγραψαν στη μελέτη οι επιστήμονες. Το μυαλό του ήταν «θολό», ξεχνούσε, ήταν επιθετικός και είχε κατάθλιψη.
Περίπου τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μια θεία του άνδρα αγόρασε ένα αλκοτέστ και άρχισε να καταγράφει τα αποτελέσματα. Είχε ακούσει για μια αντίστοιχη περίπτωση, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από γιατρό στην πολιτεία του Οχάιο.
Έπεισε, λοιπόν, τον ανιψιό της να ζητήσει τη βοήθειά του. Οι βασικές εργαστηριακές του εξετάσεις ήταν φυσιολογικές. Οι γιατροί, όμως, βρήκαν δύο δείγματα μαγιάς στα κόπρανά του.
Ο ασθενής υποβλήθηκε άμεσα σε θεραπεία και οι γιατροί τού ζήτησαν να μην καταναλώνει καθόλου υδατάνθρακες. Στην αρχή, τα συμπτώματά του υποχώρησαν, αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα επανήλθαν.
Παρότι επισκέφτηκε αρκετούς γιατρούς και νοσοκομεία, καμία θεραπεία δεν τον βοηθούσε.
Η κατάσταση είχε αρχίσει να γίνεται πολύ επικίνδυνη για εκείνον, καθώς κάποια στιγμή έπεσε στο έδαφος και υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία…
Οι γιατροί αποφάσισαν ότι ο άνδρας θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα εξειδικευμένο νευροχειρουργικό κέντρο. Μετά από 10 ημέρες νοσηλείας, και χωρίς να γνωρίζουν για ποιους λόγους, ο άνδρας επανήλθε πλήρως.
Ο ασθενής ζήτησε βοήθεια από μια διαδικτυακή ομάδα και τον βοήθησαν να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές από το ιατρικό κέντρο του πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά άλλαξαν τη μικροχλωρίδα του εντέρου του και επέτρεψαν σε μύκητες να πολλαπλασιαστούν.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν τον άνδρα σε σειρά από αντιμυκητιασικές θεραπείες για να επανέλθει η μικροχλωρίδα της περιοχής.
Εκτός από μια φορά που σε μια κρίση βουλιμίας έφαγε αρκετά κομμάτια πίτσα χωρίς να το πει στους ερευνητές, ο ασθενής δεν εμφανίζει πλέον συμπτώματα.
«Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα, δεν εμφανίζει συμπτώματα και ζει πλέον μια φυσιολογική ζωή. Η διατροφή του είναι κανονική αλλά σποραδικά ελέγχει τα επίπεδα αλκοόλ» γράφουν οι ερευνητές.
Και μπορεί να φάει και πίτσα!
etypos

Tags

Recent Comments