Αρχική » Αμφιλεγόμενο έργο εγκαινιάζει ο Ερντογάν κάτω από σφοδρές επικρίσεις (video)
Ελλάδα

Αμφιλεγόμενο έργο εγκαινιάζει ο Ερντογάν κάτω από σφοδρές επικρίσεις (video)

ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Εγκαινιάζεται το μεγαλύτερο «τρελό» έργο του προέδρου Ερντογάν, της τεχνητής διώρυγας που θα συνδέει που θα συνδέει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με την Μαύρη Θάλασσα κατ κατ επέκταση το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, εγκαινιάζεται σήμερα η πρώτη από τις έξι γέφυρες του γιγαντιαίου αυτού έργου. Το επίσημο κόστος του ανέρχεται σε 15 δις δολάρια ωστόσο το πραγματικό κόστος σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία θα φτάσει τα 65 δις δολάρια.

Ο Tούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι το έργο θα τελειώσει σε δέκα χρόνια, όμως πιστεύεται ότι θα πάρει τουλάχιστον 20 χρόνια. Το από πού θα βρεθούν τα χρήματα παραμένει ερωτηματικό, οι μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να το χρηματοδοτήσουν. Για τον Tούρκο πρόεδρο όμως είναι έργο υψηλής έμπνευσης και το διαφημίζει από το 2011.

Μια τεράστια υδάτινη δίοδος μήκους 45 χλμ, 275 μ πλάτους και 20,75 βάθους που θα γεμίσει και από τις δυο όχθες από νέες κατοικίες που θα φιλοξενήσουν τον πληθυσμό δυο νέων μεγάλων πόλεων με σύνολο 1 εκ. κατοίκους οι πρόκειται να οικοδομηθούν.

Η περιοχή η οποία ήταν γεωργική γη ξεπουλήθηκε ήδη σε αστρονομικές τιμές σε μεγαλοεργολάβους ενώ οικόπεδα έχουν αγοράσει από τον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράκ Αλμπαϊράκ έως η μητέρα του Εμίρη του Κατάρ.

Υπάρχει τεράστια αντίδραση από τον επιστημονικό κόσμο, που θεωρεί ότι το έργο θα καταστρέψει το οικοσύστημα της Κωνσταντινούπολης, θα αυξήσει την καταστροφικότητα ενός επικείμενου μεγάλου σεισμού που αναμένεται, και θα επιδεινώσει την φοβερή μόλυνση της θάλασσα του Μαρμαρά, που εμφανίστηκε φέτος με τη μορφή γλίτσας.

Υπάρχουν παράλληλα σοβαρές συζητήσεις αν το έργο αυτό θα επηρεάσει τη συνθήκη του Μοντρέ η οποία προβλέπει ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου αλλά και των Δαρδανελλίων.

Ο πιο ηχηρός πολέμιος του έργου, ο Δήμ. Κωνπολης Ιμάμογλου ο οποίος σε μια δημόσια ομιλία του από την περιοχή κατακεραύνωσε το Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που θεμελιώνει σήμερα δεν είναι η μια από τις 6 γέφυρες της Διώρυγας αλλά μια γέφυρα που είχε σχεδιαστεί πριν προκύψει το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Δεν πρόκειται για δημόσιο έργο, είπε αλλά ένα πολιτικό, ένα προεκλογικό έργο είπε. Αν δεν το ξέρει, θα νομίζει ότι εγκαινιάζει τα θεμέλια της διώρυγας, αν το ξέρει όμως είναι ακόμα χειρότερο, είπε.

Ενώ διογκώνεται το κύμα αντίδρασης κατά του έργου, είναι σίγουρο ότι η στάση του Ιμάμογλου θα του χαρίσει περισσότερη δημοφιλία και θα ενισχύσει τα ποσοστά του σε μια ενδεχόμενη πολιτική αναμέτρηση αναμέτρηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

www.ertnews.gr

Το άρθρο Αμφιλεγόμενο έργο εγκαινιάζει ο Ερντογάν κάτω από σφοδρές επικρίσεις (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Recent Comments