Αρχική » Αναδρομικά: Έως και 770 ευρώ λιγότερα θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου
Οικονομία

Αναδρομικά: Έως και 770 ευρώ λιγότερα θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου

Τι άλλαξε στη σχετική τροπολογία την τελευταία στιγμή

Έως και 770 ευρώ λιγότερα θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου που έχει προγραμματιστεί να πιστωθούν οι επιστροφές των αναδρομικών από τις κύριες συντάξεις σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Οι απώλειες για τους συνταξιούχους του δημοσίου αν προστεθούν τα κομμένα δώρα και οι περικοπές των αναδρομικών ανέρχονται σε έως 1778 ευρώ.
Η ανατροπή που δεν είχε γίνει έως τώρα γνωστή αφορά τους συνταξιούχους του δημοσίου με σύνταξη πάνω από 1300 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή θα προβλέπει την επιστροφή των αναδρομικών και στους συνταξιούχους του δημοσίου για το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015- Μάιος 2016 για λόγους ισονομίας με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, στο σκεπτικό της η τροπολογία λαμβάνει υπόψη της ότι στο παρελθόν το Ελεγκτικό Συνέδριο που είναι αρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου έχει διαφοροποιήσει τις αποφάσεις του από το ΣτΕ σε ότι αφορά τις μειώσεις των συντάξεων του 2012. Δηλαδή έχει δικαιώσει τους συνταξιούχους για μία μείωση του 2012 και όχι για δύο όπως συμβαίνει για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 500.000 συνταξιούχους του Δημοσίου θα επιστραφούν μόνο τα ποσά από την μείωση του νόμου 4093/2012, που επέβαλλε κλιμακωτό «ψαλίδι» 5% – 20% σε συνταξιοδοτικό εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ. Αντίθετα στα αναδρομικά του Δημοσίου ενδεχομένως να μην συμπεριληφθούν τα ποσά από τις μειώσεις του νόμου 4051 του 2012, που αφορούσαν περικοπή 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης και νομικοί, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει κρίνει πως είναι συνταγματικό το «ψαλίδι» του νόμου 4051 του 2012, δηλαδή η μείωση 12% στο ποσό της κύριας σύνταξης Δημοσίου που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
Το συνολικό κόστος ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών δε διαφοροποιείται, στοιχείο που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελεί είχε λάβει υπόψη του εξ αρχής την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σχολιάζοντας την ανατροπή, ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος επισημαίνει: «Δημιουργείται για ακόμη μια φορά ανισότητα και δύο ταχύτητες αναδρομικών. Στις περιπτώσεις που το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν διαφορετική προσέγγιση το θέμα παραπέμπεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτή την οδό πρέπει να επιλέξει η κυβέρνηση εάν υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις και όχι να προχωρήσει σε μια πολιτική απόφαση που δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.»

Στην πράξη, αν η τροπολογία λάβει υπόψη της αυτή τη διαφοροποίηση , συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1600 ευρώ, θα λάβει αναδρομικά 1605 ευρώ ( από το ν. 4093) αλλά θα χάσει 239.69 ευρώ από το ν. 4051 που κρίθηκε συνταγματικός.

Πηγή www.protothema.gr

Recent Comments