Αρχική » Αρμενία: Ευρύ προβάδισμα για το κόμμα του Πασινιάν καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα
Κόσμος

Αρμενία: Ευρύ προβάδισμα για το κόμμα του Πασινιάν καταγράφουν τα πρώτα αποτελέσματα

Το κυβερνών κόμμα Πολιτικό Συμβόλαιο του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν καταγράφει ευρύ προβάδισμα σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αρμενία, ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή.

Μάχη στήθος με στήθος

Με καταμετρημένο το 21,8% των ψήφων, το κόμμα του Πασινιάν συγκεντρώνει το 59,49%, ενώ το κόμμα του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν, Συμμαχία για την Αρμενία, λαμβάνει 18,4%.

Ωστόσο, τα αρχικά αποτελέσματα στην πρωτεύουσα Γερεβάν δίνουν στο κόμμα του Κοτσαριάν το 68% των ψήφων, με το κόμμα του Πασινιάν να συγκεντρώνει 19%.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ των δύο κομμάτων στις πρόωρες εκλογές τις οποίες προκήρυξε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να τερματίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την ήττα της χώρας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση.

Καταποντίστηκε

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Νικόλ Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας μετά την ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας.

Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020.

Μετά έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη τα οποία έλεγχε από την προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments