Αρχική » Βήχας και πόνος στην πλάτη: Τι πρέπει να ξέρετε
Υγεία

Βήχας και πόνος στην πλάτη: Τι πρέπει να ξέρετε

Ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής είναι μια εξασθενημένη περιοχή στο κύριο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα με το σώμα (αορτή). Όταν η αορτή είναι αδύναμη, η πίεση του αίματος στο τοίχωμα του αγγείου μπορεί να την προκαλέσει σε εκείνο το σημείο μια διόγκωση σαν μπαλόνι (ανεύρυσμα).
Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής (γνωστό και ως θωρακικό ανεύρυσμα) και η αορτική διατομή μπορεί να συμβεί λόγω ενός ανευρύσματος. Η διατομή είναι ένα σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής που μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία ή ξαφνικό θάνατο. Τα μεγάλα, ταχέως αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί επίσης να σπάσουν, αλλά τα μικρά και αργά αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί και να μην σπάσουν ποτέ.
Ανάλογα με την αιτία, το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης σε ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, η θεραπεία μπορεί να ποικίλει από προσεκτική αναμονή έως χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης. Στην ιδανική περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί εάν είναι απαραίτητο.
Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Συμπτώματα
Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής συχνά αναπτύσσεται αργά και χωρίς συμπτώματα, καθιστώντας το δύσκολα ανιχνεύσιμο. Μερικά ανευρύσματα δεν σπάνε ποτέ. Πολλά ξεκινούν μικρά και παραμένουν μικρά, αν και άλλα διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου. Το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί ένα ανεύρυσμα αορτής είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Καθώς μεγαλώνει το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, εκδηλώνονται τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ευερεθιστότητα ή πόνος στο στήθος
 • Πόνος στην πλάτη
 • Βραχνάδα
 • Βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Τα ανευρύσματα της αορτής μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, που διατρέχει την καρδιά σας μέσω του στήθους και της κοιλιάς. Όταν εμφανίζονται στο στήθος, ονομάζονται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Αυτά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στη θωρακική αορτή, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής κοντά στην καρδιά, στην αορτική αψίδα και στο κάτω μέρος της θωρακικής αορτής.
Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής είναι λιγότερο συχνά από τα ανευρύσματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος της αορτής (ανευρύσματα κοιλιακής αορτής). Ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μεταξύ των άνω και κάτω τμημάτων της αορτής. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος ονομάζεται θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα.
Πότε να δείτε έναν γιατρό
Τα περισσότερα άτομα με ανευρύσματα αορτής δεν έχουν συμπτώματα, εκτός εάν εμφανιστεί σκίσιμο, ή ρήξη. Η διατομή ή η ρήξη είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Καλέστε άμεσα τις Πρώτες βοήθειες!
Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει ή ένα ή περισσότερα στρώματα του αρτηριακού τοιχώματος σχίζονται, τότε εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα:

 • Οξύς, ξαφνικός πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης που “αντανακλάται” προς τα κάτω
 • Πόνος στο στήθος, το σαγόνι, τον λαιμό ή τα χέρια
 • Δυσκολία αναπνοής

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος αορτής, σύνδρομο Marfan ή άλλης νόσου του συνδετικού ιστού, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει τακτικές εξετάσεις υπερήχων ή ακτινολογίας, όπως αξονική και μαγνητική τομογραφία για τον έλεγχο ανευρύσματος αορτής.
Αορτικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Στην αορτική διατομή, ένα σκίσιμο εμφανίζεται στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό προκαλεί αιμορραγία μέσα και κατά μήκος του αορτικού τοιχώματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς έξω από την αορτή (ρήξη).
Η διατομή της αορτής είναι μια πιθανώς απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με το σημείο της αορτής στο οποίο συμβαίνει. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε εγκαίρως ένα ανεύρυσμα αορτής για να αποφύγετε την διατομή. Εάν συμβεί, ο ασθενής εξακολουθεί να μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αλλά με μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών.
Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Επιπλοκές
Το σκίσιμο στο τοίχωμα της αορτής και η ρήξη της αορτής είναι οι κύριες επιπλοκές του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής. Μια ρήξη του αορτικού ανευρύσματος μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.
Σημάδια και συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως υπάρχει σπάσιμο στο ανεύρυσμα θωρακικής αορτής:

 • Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στο στήθος ή στην πλάτη
 • Πόνος που αντανακλάται στην πλάτη
 • Πρόβλημα στην αναπνοή
 • Χαμηλή πίεση αίματος (υπόταση)
 • Απώλεια συνείδησης
 • Πρόβλημα κατάποσης
 • Αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του σώματος, δυσκολία στην ομιλία ή άλλα σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Κίνδυνος θρόμβου αίματος

Μια άλλη επιπλοκή των ανευρυσμάτων της αορτής είναι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή του ανευρύσματος της αορτής. Εάν ένας θρόμβος αίματος ξεκολλήσει από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος, μπορεί να φράξει ένα αιμοφόρο αγγείο σε άλλο σημείο στο σώμα σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.
Πηγή: iatropedia.gr

Recent Comments