Αρχική » Βαλκάνια: Επανεκκινεί ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ
Πολιτική

Βαλκάνια: Επανεκκινεί ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου υπό την αιγίδα της ΕΕ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ στο Βελιγράδι με τον διαμεσολαβητή της ΕΕ στον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ.

Εποικοδομητική συνάντηση

Στην συνάντηση εξετάστηκαν οι δυνατότητες επανεκκίνησης του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ανέφερε ότι ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση και σύντομα θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Πρίστινα, δηλώνοντας πεπεισμένος πως είναι δυνατόν να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου.

Σήμερα οι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Προχθές, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ και ο Μάθιου Πάλμερ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα όπου συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με το Βελιγράδι, πιθανότατα στις 14 Ιουνίου.

Διαφωνία επί του διαλόγου

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο διάλογος δεν θα αποτελέσει συνέχεια της διαδικασίας που προηγήθηκε αλλά νέα αρχή.

Η Σερβία αντιτίθεται στην εκδοχή να ξεκινήσει ο διάλογος από το μηδέν διότι σε μία τέτοια περίπτωση η Πρίστινα θα απαλλαγεί από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο παρελθόν και κυρίως από την υποχρέωση να επιτρέψει τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, δέσμευση που ανέλαβε το 2013 αλλά ποτέ δεν υλοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments