Αρχική » Γαλλία : Με καταλήψεις σε θέατρα διαμαρτύρονται για το λουκέτο λόγω κοροναϊού
Κόσμος

Γαλλία : Με καταλήψεις σε θέατρα διαμαρτύρονται για το λουκέτο λόγω κοροναϊού

Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος πραγματοποιούν καταλήψεις θεάτρων σε τουλάχιστον 9 πόλεις στη Γαλλία, ζητώντας από την κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν να ανοίξει εκ νέου τους πολιτιστικούς χώρους και να βάλει τέλος στη διακοπή των παραστάσεων, που επιβλήθηκε εδώ και μήνες εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού.

Στο Odeon Theatre στο Παρίσι, η κατάληψη συνεχίζεται για όγδοη ημέρα σήμερα, καθώς οι διαδηλωτές απορρίπτουν την επιπλέον οικονομική στήριξη προς τους πολιτιστικούς χώρους και τους καλλιτέχνες, για την οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση μία ημέρα πριν.

Υπνόσακοι, φουσκωτά στρώματα και προμήθειες τροφίμων έχουν τοποθετηθεί στην περίτεχνη αίθουσα του θεάτρου του 19ου αιώνα και τα μπαλκόνια, την ώρα που οι 54 διαμαρτυρόμενοι μοιράζονται ένα μόνο ντους. 

«Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να καθίσουμε εδώ για αρκετές ημέρες», λέει η ηθοποιός Ζενιφέρ Κατλέν.

«Ξεκινήσαμε με ευγενικά αιτήματα, κατόπιν ειρηνικές διαμαρτυρίες, κάναμε καταλήψεις σε λεωφόρους για μια ημέρα, όμως δεν εισακουστήκαμε. Επομένως, αποφασίσαμε να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις μας, να παραμείνουμε λίγο παραπάνω σε έναν χώρο που είναι εμβληματικός».

Θέατρα, κινηματογράφοι, γκαλερί τέχνης και άλλοι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν κλειστοί από τον Οκτώβριο, όταν η Γαλλία επέβαλε το δεύτερο καθολικό λοκντάουν.

Μεγάλο μέρος της οικονομίας επαναλειτούργησε στα μέσα Δεκεμβρίου, όμως οι πολιτιστικοί χώροι, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, δεν άνοιξαν.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ τους ηθοποιοί, εργαζόμενοι στο θέατρο και φοιτητές δραματικών σχολών, λένε ότι δεν υπάρχει λόγος να μένουν κλειστοί οι πολιτιστικοί χώροι, όταν μπορούν να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ζητούν να τους δοθεί από την κυβέρνηση μια ημερομηνία επαναλειτουργίας, όπως επίσης μια παράταση στα ειδικά επιδόματα ανεργίας για ηθοποιούς, μουσικούς και άλλους εργαζόμενους στον τομέα του θεάματος, που εργάζονται με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Recent Comments