Αρχική » Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αναλυτών για τα νησιά
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων αναλυτών για τα νησιά

To αρνητικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν τροφοδοτεί πλέον σχεδόν καθημερινά ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της χώρας.

To αρνητικό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που έχουν δημιουργήσει τις τελευταίες μέρες οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τροφοδοτεί πλέον σχεδόν καθημερινά ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ της χώρας.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας, τα τουρκικά ΜΜΕ βγάζουν καθημερινά στρατιωτικούς αναλυτές για το θέμα των νησιών «αφήγημα» που έχει ξεκάθαρο στόχο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι αναλυτές αυτοί υποστηρίζουν ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί απειλή για την Τουρκία και πως η Ελλάδα διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Ρόδο.

«Το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σημαίνει πως δεν πρέπει να γίνονται στρατιωτικές πτήσεις, στρατιωτικές ενέργειες, ούτε στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτή η χώρα έχει δυνάμεις σε Ρόδο και Λέσβο σε επίπεδο μεραρχίας. Ακριβώς απέναντι μας σε Σάμο, Χίο και Κω διαθέτουν ταξιαρχίες. Στα υπόλοιπα νησιά έχουν δυνάμεις σε επίπεδο συνταγμάτων ή ταγμάτων», αναφέρει ο στρατιωτικός αναλυτής Μετέ Γιαράρ. «Και ο πρωθυπουργός της πηγαίνει εκεί να τα επιθεωρήσει», σχολιάζει η παρουσιάστρια. «Ναι έχουν αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις», απαντά ο αναλυτής.

Ερντογάν: Πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ανεβάζει τα επίπεδα απειλής εναντίον της Ελλάδας

Στην ακραία κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εκβάλλει η δημοσκοπική κατάρρευση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να επιδίδεται σχεδόν καθημερινά σε μια πλειοδοσία απειλών κατά της Αθήνας. Η έκρηξη του πληθωρισμού που άγγιξε το 73%, σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές των καυσίμων επιτείνουν την πτώση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων πολιτών και μαζί την κατάρρευση της εθνικής τους οικονομίας, ενισχύοντας την ίδια ώρα την ανάγκη αντιπερισπασμού για την Άγκυρα.

Στο εκρηκτικό, εσωτερικό τοπίο της γειτονικής χώρας προστίθεται και η συσσωρευμένη φθορά στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αδιάλειπτα από το 2003 στο τιμόνι της χώρας, έχοντας, όμως, για πρώτη φορά -στα σχεδόν είκοσι χρόνια της κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της χώρας- τοv φόβο της ήττας.

Την εντύπωση του «τέλους της Ιστορίας» για τον Πρόεδρο Ερντογάν ενισχύει και η αδυναμία του να ανατάξει τις κομματικές δυνάμεις του, παρότι ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του για τις εκλογές του 2023 στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κι ενώ απομακρύνεται το όραμά του για τους εορτασμούς των 100 χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας, με τον ίδιο ως Πρόεδρο της χώρας να επιθυμεί να εκτοπίσει τον Κεμάλ Ατατούρκ από το «θρόνο» του εθνάρχη.

Στην πραγματικότητα, μια θέση στο πάνθεον της τουρκικής πολιτικής Ιστορίας δεν θεωρείται μάλλον δεδομένη για τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον θέτουν εκτός του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών, οι οποίες μάλιστα φημολογείται εντόνως πως θα διεξαχθούν πρόωρα.

Τελευταίο εύρημα, το οποίο επιβεβαιώνει την υποχώρησή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προτιμήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης ήταν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», σύμφωνα με την οποία ο εν ενεργεία Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί στην Προεδρία της Τουρκίας, καθώς εμφανίζεται να χάνει από οποιονδήποτε αντίπαλο, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Τα 4 εκλογικά δίδυμα

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 36,4% των ψήφων απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς, εκλεγμένο -με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – δήμαρχο της Άγκυρας, ο οποίος συγκεντρώνει το 50,3%.

Λίγο μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Ερντογάν, 39,4%, το οποίο ωστόσο δεν του εξασφαλίζει την πρωτιά, σε σύγκριση με τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ο οποίος συγκεντρώνει το 46,7% των ψήφων.

Το 40,9% συγκεντρώνει ο Ερντογάν απέναντι στην αρχηγό του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ωστόσο, έστω και με μικρή διαφορά, του κλέβει την πρωτιά με 43,2%.

Τέλος, 40,5% συγκεντρώνει ο Ερντογάν αντιμαχόμενος τον ηγέτη των «Κεμαλιστών», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τον Κιλιτσντάρογλου, να συγκεντρώνει το 42,7% των ψήφων.

Η πρωτοφανής υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του ΑΚΡ, δηλαδή του κόμματος του Προέδρου Ερντογάν, σε συνάρτηση της μαζικής απογοήτευσης -ακόμη και ψηφοφόρων του στο στενό πυρήνα- εξαιτίας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής έχει ως αποτέλεσμα την έξαρση της επιθετικής του ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα δια στόματος Ερντογάν, στην προσπάθειά του να αναζητήσει μια βαλβίδα εξαέρωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Επισκεπτόμενος την πόλη Βαν χθες το απόγευμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν τήρησε, όσα συμφώνησαν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάρτιο.

«Επανάληψη» του 1922

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου και στη συνέχεια εκτοξεύοντας νέες απειλές προς την Ελλάδα ανέφερε πως «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια».

«Εγώ σε φιλοξένησα σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια… Όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, αναζητώντας πίσω από τον κ. Μητσοτάκη το άλλοθι της ακραίας κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο ίδιο πλαίσιο, «πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, και φαίνεται πώς το κατάλαβαν», παρατήρησε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ εστιάζοντας για άλλη μία φορά στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τόνισε πως «ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε».

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments