Αρχική » Καλοκαιρινοί έρωτες. Έχουν διάρκεια ή είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξουν;
Σχέσεις

Καλοκαιρινοί έρωτες. Έχουν διάρκεια ή είναι σίγουρο ότι δεν θα αντέξουν;

Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι ένα… δυνατό «κεφάλαιο» που προβληματίζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Είναι άραγε ο ήλιος, η θάλασσα, οι χαλαροί ρυθμοί που μας κάνει να «οργιάζουμε» τους καλοκαιρινούς μήνες; Εξάλλου, είναι περίοδος κατά την οποία πολλοί έρωτες δημιουργούνται…!

Γράφει ο σεξολόγος Ζήσης Παπαθανασίου

«Πετάξτε τον συντηρητικό μανδύα του χειμώνα, ξεχάστε το δάνειο που χρωστάτε και χαλαρώστε για να μπορέσετε να αντέξετε και τον επόμενο χειμώνα!» Κάπως έτσι τοποθετήθηκα στον απογευματινό καφέ, προσπαθώντας να αλλάξω τη συζήτηση από την οικονομική κρίση και την πολιτικολογία, που μας βαραίνουν την ψυχή.
Δύο ζευγάρια και τέσσερις χωρισμένοι αποτελούσαν την παρέα. Η Άντα, φρεσκοχωρισμένη και χαλαρή, άρπαξε την ευκαιρία: «Αυτό το καλοκαίρι θα τα κάνω όλα!». Είχε περάσει τη φάση της κοινωνικοποίησης μετά το διαζύγιο, καφέδες, βραδινές έξοδοι, κομμωτήρια, ρούχα. Είχε περάσει τη φάση του γυμναστηρίου και ετοιμαζόταν για την επόμενη φάση: Τη φάση του εραστή.
«Ποια όλα, βρε μαμά; Εγώ θα περιμένω τον Μάνο που θα έρθει μια βδομάδα», σχολίασε η δεκαεπτάχρονη κόρη της, ψιλοενοχλημένη από τη δήλωση της μαμάς της. Η Ελένη, ζευγαρωμένη τρία χρόνια, είχε να κάνει πιο σοβαρές δηλώσεις: «Διώξτε από δίπλα σας τους μικροκαταθέτες αγάπης και συναισθημάτων. Η ζωή βγαίνει μόνο με καταθέσεις ψυχής. Ψάξτε το, διερευνήστε το, αναζητήστε το».

Μπορεί να κρατήσει η σχέση του καλοκαιριού;

Με τέτοιες ή ανάλογες συζητήσεις προετοιμαζόμαστε όλοι μας για τις καλοκαιρινές διακοπές. Και η ψυχολογική μας προετοιμασία διαρκεί σίγουρα περισσότερο από τις ίδιες τις διακοπές! Οι μέρες όμως, περνούν και οι διακοπές τελειώνουν. Στην καλύτερη περίπτωση ο αγαπημένος ή η αγαπημένη που γνωρίσαμε στις διακοπές μένει μόνιμα στην ίδια πόλη με εμάς. Κι έτσι οι προοπτικές δείχνουν εκ πρώτης όψεως να είναι πολύ καλές.
Επιστρέφουμε λοιπόν, ο καθένας στο σπίτι και στην εργασία του και σιγά σιγά εντασσόμαστε και πάλι στο καθημερινό πρόγραμμα, στη ρουτίνα που λίγο έως πολύ έχουμε όλοι φτιάξει για τον εαυτό μας. Και τότε τι γίνεται; Όσοι έχουν συνάψει αρκετές τέτοιες σχέσεις υποστηρίζουμε ότι οι πιθανότητες είναι μάλλον απαισιόδοξες, αφού η σχέση διαλύεται το αργότερο 2 μήνες έπειτα από την επιστροφή μας στην πόλη.
Κάποιοι άλλοι πάλι έχουν να διηγηθούν ότι γνώρισαν τον μόνιμο σύντροφό τους σε καλοκαιρινές διακοπές και η σχέση τους διατηρήθηκε και άντεξε όχι μόνο τον επόμενο χειμώνα αλλά και πολλούς ακόμα! Η αλήθεια είναι ότι για τις σχέσεις του καλοκαιριού και των διακοπών ισχύει ό,τι και για όλες τις υπόλοιπες ερωτικές σχέσεις. Δηλαδή είναι καθοριστικό να έχουμε εξαρχής κάνει μία σε γενικές γραμμές «καλή» επιλογή, έχοντας γνωρίσει αρκετά τον χαρακτήρα του ανθρώπου με τον οποίο συνάπτουμε τη σχέση.

Οι… όροι μπαίνουν από την αρχή!

Στη συνέχεια πρέπει να έχουν καταστεί δυνατές κάποιες μικροϋποχωρήσεις και μικροσυμβιβασμοί ώστε να «στεριώσει» ο δεσμός και να αρχίσουν να αναπτύσσονται τα συναισθήματα. Εάν όμως έχουμε κάνει μια επιλογή συντρόφου με βάση αποκλειστικά την περιφέρεια του στήθους, το χρώμα των ματιών και τη γυαλάδα των μαλλιών, τότε είναι πολύ πιθανό τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τους χειμερινούς να μην διατηρηθεί η σχέση μετά το πέρας του πρώτου ενθουσιασμού.
Και για αυτό δεν φταίει βέβαια ούτε το φθινόπωρο ούτε και η αλλαγή στους ρυθμούς και γενικά στη ζωή. Για αυτή την εξέλιξη ευθυνόμαστε αποκλειστικά εμείς και η βιαστική όσο και μονόπλευρη επιλογή μας. Από την άλλη πλευρά δεν είναι κακό να έχουμε ξεκαθαρισμένες και ρεαλιστικές προσδοκίες από μία τέτοια γνωριμία. Στόχος είναι να μην απογοητευτούμε από το πιθανό πρόωρο τέλος της.
Δηλαδή είναι ώριμο και υγιές να συνάπτουμε μια σχέση που γνωρίζουμε εξαρχής ότι το πιθανότερο είναι ότι θα αποδειχτεί αποτυχημένη. Μπορεί να αρκεί η εξωτερική εμφάνιση και να θέλουμε να περάσουμε μερικές εβδομάδες μαζί. Σε αυτή την περίπτωση, εάν τα πράγματα πάρουν μεν αρνητική τροπή, δεν θα απογοητευτούμε, αφού είμασταν προετοιμασμένοι. Εάν όμως πάρουν καλή τροπή, χωρίς να το αναμένουμε, τότε θα εκπλαγούμε ευχάριστα.

Διαφέρει μια γνωριμία που γίνεται το καλοκαίρι από μια που γίνεται τον χειμώνα;

Όπως και να έχει, για να ζητάμε από το άλλο πρόσωπο να μας δώσει κάποια πράγματα από τον εαυτό του, πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε καλά εμείς οι ίδιοι τι ακριβώς αναζητούμε. Πρέπει να έχουμε εμείς πρώτα ξεκάθαρες σκέψεις και προθέσεις για να φερθεί και ο άλλος άνθρωπος ξεκάθαρα από την αρχή. Έτσι τόσο μια καλοκαιρινή γνωριμία, όσο και μια που γίνεται σε αυστηρότερο περιβάλλον κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να εξελιχθεί στις καλύτερες των σχέσεων, αφού τα πράγματα δεν είναι ποτέ περιπλεγμένα από μόνα τους.
Είμαστε εμείς που τα περιπλέκουμε παρουσιάζοντας έναν ψεύτικο εαυτό και αποδεχόμαστε τα ψέματα και τις υποσχέσεις των άλλων, ενώ υποπτευόμαστε ότι είναι φρούδες!

Ζήσης Παπαθανασίου
Επίκουρος Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου
Πηγή boro.gr

About the author

Crunchy Newz.

Add Comment

Click here to post a comment