
Σε μια όμορφη αγροτική επαρχιακή πόλη, το Περιγιάλι της Κορίνθου υπάρχει και λειτουργεί ένα θαυμάσιο θεατρικό εργαστήρι, που συγκεντρώνει όλες τις ηλικίες των παιδιών, εφήβων αλλά και των μεγάλων (ανεξαρτήτως ηλικίας) και προωθεί τον πολιτισμό στην Κορινθία και όχι μόνον! Η δράση αυτού του Θεάτρου και των παραστάσεων, επεκτείνεται πανελλαδικώς και διεθνώς. Μια τέτοια προσπάθεια δε θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους πολίτες της Κορινθίας, και ιδιαίτερα τους συντοπίτες λογοτέχνες συγγραφείς της περιοχής, αφού το αγκαλιάζουν μαζί με τους κάτοικους της, κατ’ εξοχήν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Περιγιαλίου, που ιδρύθηκε το 1987. Ο χώρος αξιοζήλευτος! Παλιές αποθήκες αγροτικών προϊόντων σ ένα παραδοσιακό κτήριο εδώ και 28 χρόνια έχουν μεταμορφωθεί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλλων Περιγιαλίου, αλλά και με την προσωπική φροντίδα αποκατάστασης σε λειτουργικό χώρο από την οικογένεια Ξανθάκη αξιόλογων θεατράνθρωπων του Πολιτισμού και της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας μας, του κου Αλέκου και της κας Πολυξένης Ορκοπούλου Ξανθάκη, αλλά και της αποφοίτου Δραματικής σχολής με ιδιαίτερο ζήλο και αγάπη προς τα παιδιά, της κας Γωγώς Ορκοπουλου-Ξανθάκη .

Είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτό το χώρο τον νοσταλγικό για μικρούς και μεγάλους η κα. Ευαγγελία Πανούση με τη σκηνοθέτη κα Γωγώ Ξανθάκη, έστησαν μια πανέμορφη παράσταση με τα τέσσερα τμήματα του θεατρικού εργαστηρίου παιδιών και εφήβων με πρωταγωνιστές παιδιά κάθε ηλικίας.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει γράψει η κα. Ευαγγελία Πανούση, εμπνευσμένη από το όμορφο ποίημα του Γ. Δροσίνη « Τα μάτια της Βασιλοπούλας». Η συμμετοχή των εβδομήντα πέντε παιδιών, μιας αξιόλογης θεατρικής υπερπαραγωγής, με τις ιδιαίτερες ενδυμασίες ήταν εξαιρετική. Ολόκληρο το παραμύθι σε εξαιρετική μουσική επένδυση και με παιδικά ακούσματα τραγουδιών, απ’ την λαϊκή μας παράδοση, ήταν τόσο διδακτική και ενδιαφέρουσα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης . Μικροί και μεγάλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και έμειναν προσηλωμένοι στον ρόλο τους και στα μηνύματα. Στο τέλος της παράστασης μοιράστηκε το βιβλίο « Ο ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ», που περιλαμβάνει πέντε παραμύθια εμπνευσμένα από την ποίηση του Γ. Δροσίνη και μοιράστηκε ισάριθμα στους συντελεστές παιδιά και εφήβους της παράστασης με την υπογραφή της συγγραφέως Ευαγγελίας Πανούση, προσφορά του Συλλόγου
«Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» σαν επιβράβευση της επιτυχημένης και αξιοζήλευτης αυτής παράστασης.

Στη φωτογραφία η Συγγραφέας μας κα Ευαγγελία Πανούση και ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης του Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», κος Βασίλης Πάστρας την ημέρα της πρεμιέρας ημέρα Σάββατο 17 Μαίου 2025.
Επιπλέον, ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τον θεατρικό χώρο και όλοι οι θεατές ξεσπούσαν σε παλαμάκια. Ήταν ένα έργο που πραγματικά γέμισε τις καρδιές των παιδιών και των μεγάλων.
Ήταν μια όμορφη παράσταση και μακάρι να γίνουν κι άλλες, μέσα απ’ τα γραπτά των σημαντικών ποιητών όπως ο Γ. Δροσίνης. Άλλωστε, η επαρχία αλλά και οι μεγάλες πόλεις, διψούν για τα παραδοσιακά αφηγήματα. Ένα μεγάλο μπράβο στους συντελεστές της παράστασης, στα παιδιά και στους πρωτεργάτες που πασχίζουν να αναβιώσουν το πνεύμα του Γ. Δροσίνη! Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους της Συγγραφέως Ευαγγελίας Πανούση, προς την άοκνη και γενναιόδωρη Πρόεδρο τους συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» κα Ελένη Βαχάρη, για την υποστήριξη στο έργο της, αφού δίχως αυτήν δε θα κρατούσε το βιβλίο στα χέρια της, αλλά πάνω απ’ όλα, δε θα έφτανε στα χέρια εβδομήντα δύο παιδιών (αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν), στολίδι και γνώση στις βιβλιοθήκες των σπιτιών τους, επισημαίνοντας τη διαχρονικότητα της αξίας του σημαντικού μας ποιητή Γ. Δροσίνη.
Ο Γ. Δροσίνης σε λόγο και καρδιά στις βιβλιοθήκες των σπιτιών τους.
Η παράσταση ολοκληρώθηκε σε τέσσερες παραστάσεις για δύο συνεχή Σαββατοκύριακα μέσα στο Μάη ήτοι στις 17 , 18 και 24 και 25 Μάη του 2025.

~Ευφροσύνη Λούζη~
Add Comment