Αρχική » Κύμα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Κατερίνας Λάσπα εναντίον των drag queen που διάβασαν παραμύθια σε παιδιά
Ελλάδα

Κύμα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Κατερίνας Λάσπα εναντίον των drag queen που διάβασαν παραμύθια σε παιδιά

Οι εσωκομματικές αντιδράσεις για τη δήλωση της τομέαρχη Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ - Καταγγέλλει τη Λάσπα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Κύμα αντιδράσεων, ειδικότερα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Pride Θεσσαλονίκης και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, όπου drag queens διάβασαν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών. Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, που ασχολούνται με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Δεκάδες παιδιά παρακολούθησαν την εκδήλωση, μαζί με τους γονείς τους. Χρειάστηκε μάλιστα, να αλλάξει σημείο η εκδήλωση, για την ασφάλεια κυρίως των παιδιών, αφού δεν έλειψαν και οι απειλές από κάποιους που διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

321311975_658832562692120_4491272766063521683_n
321461383_739431324566841_5028085333020944674_n

Ανάμεσα στις δημόσιες διαφωνίες, μια ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, αυτή της Κατερίνας Λάσπα. Η τομεάρχης Εθελοντισμού, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «αθλιότητα» τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

unnamed-5

Οι αντιδράσεις ήταν αστραπιαίες ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος. Άλλωστε, η δήλωση της έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη, όπου το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αναμένεται να ενισχύσει τις θέσεις του στο θέμα των ΛΟΑΤΚΙ+. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι υπήρχε επίσημη εκπροσώπηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην εκδήλωση, καθώς παρούσα ήταν η Βάσια Μάδεση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Επιπλέον, στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε και ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας. Σε ανάρτηση του, σημείωσε ότι «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα». Επιπλέον, τόνισε ότι «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Σημειώνεται, πως για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση από την Χαριλάου Τρικούπη.

«Απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό» χαρακτήρισε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών το σχόλιο της Λάσπα

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών απάντησε στο σχόλιο της Κατερίνας Λάσπα και τόνισε πως ήταν «απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως “αθλιότητα” τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens. “Ο καθένας ας κάνει ό, τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια”».

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments