Αρχική » Κ. Τσιάρας: “Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν ασφάλεια για τους πολίτες” (video)
Ελλάδα

Κ. Τσιάρας: “Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν ασφάλεια για τους πολίτες” (video)

Για το θέμα των ποινών και τον πραγματικό χρόνο έκτισης μιας ποινής μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή τα γεγονότα που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

“Ο προβληματισμός σας είναι ένας γενικότερος προβληματισμός. Έχει εκφραστεί με κάθε τρόπο από την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά γεγονότα του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ένα από αυτά είναι αυτό το οποίο αναφέρατε (σ.σ. το έγκλημα στα Γλυκά Νερά) έχουν δημιουργήσει μια έντονη συζήτηση σχετικά και με το ύψος των ποινών και για τον χρόνο έκτισης της ποινής. Όλη αυτή η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι και το ελληνικό Δίκαιο ακολούθησε τα μια γενικότερη φιλοσοφία που ακολουθεί τα δικαιακά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, με προφανή στόχο την κατά το δυνατόν συντομότερη αποφυλάκιση όλων αυτών που κάποια στιγμή της ζωής τους διέπραξαν ένα μεγάλο αδίκημα ή έγκλημα. Βεβαίως, πρέπει να δούμε ότι με τις διατάξεις προηγουμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών, πολλοί άνθρωποι δυστυχώς επανέλαβαν την ίδια ή μεγαλύτερη ποινική πράξη. Και εκεί ακριβώς ξεκινάει το σημείο του μεγάλου προβληματισμού”.

Μιλώντας ο κ. Τσιάρας για τον νόμο Παρασκευόπουλου είπε ότι έχει γίνει γι’ αυτόν πολύ μεγάλη συζήτηση.

“Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει λήξει από τον Αύγουστο 2019, υπάρχει όμως σε ισχύ ο νέος νόμος ο οποίος έχει απορροφήσει πολλές από τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου… Είχαμε εκφράσει την ανησυχία και τις επιφυλάξεις μας σχετικά με πολλά άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Γι’ αυτό και επιχειρήσαμε πολύ σύντομα να κάνουμε κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα δημιουργούσαν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τον Έλληνα πολίτη. Θα σταματούσαν το να εκτίθεται η χώρα απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Συστήσαμε την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα για να δούμε τα αποτελέσματα τα οποία παράγει και να τα συνδυάσουμε και με το αίσθημα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, αλλά και με κάποια αναμόρφωση που δεν θα δημιουργεί παράθυρα και υπηρετεί μια γενικότερη φιλοσοφία στο πλαίσιο του αισθήματος ασφάλειας που θα πρέπει να νιώθουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Μετά από δεκαοκτώ μήνες μελέτης, η Επιτροπή πρόκειται να μας καταθέσει εντός αυτής της εβδομάδος το πόρισμά της. Θα υπάρχει μια επεξεργασία του προτεινόμενου Ποινικού Κώδικα, πριν οδηγηθούμε στην τελική νομοθέτηση”.

“Καμία πίεση στον νομοθέτη από τα γεγονότα που προκαλούν την κοινή γνώμη”

Κατηγορηματικός ότι η ανακοίνωση του πορίσματος της Επιτροπής δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος τόνισε στην εκπομπή “Από τις Έξι τα εξής: “Δεν είναι σε καμιά περίπτωση της άποψης ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα πρέπει να γίνονται κάτω από την ψυχολογία της στιγμής ή κάποιων γεγονότων που προκαλούν την κοινή γνώμη. Και δεν συμβαίνει αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση ολοκληρώνεται ο χρόνος που είχαμε ορίσει προκειμένου να μελετήσουμε τα αποτελέσματα που παράγει ο ποινικός Κώδικας. Ερχόμαστε να νομοθετήσουμε με βάσει τον προγραμματισμό που έχουμε εδώ και δύο χρόνια”.

 

 

www.ertnews.gr

Το άρθρο Κ. Τσιάρας: “Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν ασφάλεια για τους πολίτες” (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Recent Comments