Αρχική » Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές
Πολιτική

Μητσοτάκης για εκλογικό νόμο: Δεν είμαι κωλοτούμπας, οι κανόνες δεν αλλάζουν λίγο πριν τις εκλογές

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου - Προειδοποίησε ότι με βάση την απλή αναλογική, ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το 2ο κόμμα οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το ενδεχόμενο «πολιτική τερατογένεση».

«Είναι αλήθεια ότι έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν σκέπτεται να προωθήσει άμεσα αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Δεν είμαι κωλοτούμπας. Εχω πει ότι κανόνες παιχνιδιού έιναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει πτον πήχη στο 37 με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογες πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα εκλγοκικού νόμου εκτός από μια περίπτωση» συνέχισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της χώρας και δεχθεί από κοινού να αλλάξουμε τον νόμο. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα συμβεί. Θα ερωτηθεί ο κ. Τσίπρας. Εϊμαι περίπου βέβαιος ότι θα πορευτούμε στις ερχόμενες εκλογές με τον υφιστάμενο νόμο χωρίς να κάνουμε αλλαγή ή προσαρμογή».

Εχω χτίσει σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες μέσα από τα καλά, τα λάθη και την ειλικρινή μου στάση να προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης δεν είμαι διατεθειθένος να την αλλάξω» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταστροφικό σύστημα η απλή αναλογική»

Σε άλλη ερώτηση για τον εκλογικό νόμο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η απλή αναλογική είναι ένα καταστροφικό σύστημα που οδηγεί σε ετερόκλητες συμμαχίες ειδικά σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να παίρνει γρήγορες αποφάσεις».

«Η εκτίμησή μου ότι θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές προκύπτει από τα απλά μαθηματικά της απλής αναλογικής» συνέχισε και προειδοποίησε ότι «θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα».

«Θεωρητικά μπορεί να συμβεί. Ακόμη κι αν η ΝΔ έχει μεγάλη διαφορά από το 2ο κόμμα οι κύριοι Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης και Κουτσούμπας θα έχουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Θα συνιστά πολιτική τερατογένεση αυτό. Και γι αυτό η πρώτη κάλπη έχει εξαιρετική σημασία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments