Αρχική » Μπάιντεν: Περιμένουμε καλά νέα για την Colonial τις επόμενες ώρες
Κόσμος

Μπάιντεν: Περιμένουμε καλά νέα για την Colonial τις επόμενες ώρες

Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ώρες θα έχει καλά νέα σχετικά με την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline, που έχει απενεργοποιήσει τις παραδόσεις καυσίμων στην Ανατολική Ακτή τις τελευταίες ημέρες, εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Είμαστε σε πολύ στενή επαφή με την Colonial Pipeline υπογράμμισε υπενθυμίζοντας ότι η επίθεση στην εταιρεία αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αυξάνονται οι τιμές της βενζίνης.

«Νομίζω ότι θα ακούσετε κάποια καλά νέα τις επόμενες 24 ώρες. Και νομίζω ότι θα θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά.

Πανικός από έλλειψη καυσίμων

Καμιά δεκαριά πολιτείες, από τη Φλόριντα έως τη Βιρτζίνια, κήρυξαν κατάσταση έκτασης ανάγκης, ενισχύοντας το αίσθημα πανικού στους καταναλωτές, που σπεύδουν στα πρατήρια καυσίμων, με το μπιτόνι στο χέρι.

Στη Φλόριντα, στο 73% των πρατηρίων καυσίμων της περιοχής η βενζίνη είχε εξαντληθεί, σύμφωνα με τον Πάτρικ Ντε Χάαν, του ειδικού ιστότοπου που παρακολουθεί τις τιμές της βενζίνης GasBuddy. Γύρω από το Ράλεϊ-Ντούραμ στη Βόρεια Καρολίνα, 7 στα 10 βενζινάδικα δεν είχαν πλέον βενζίνη και 6 στα 10 είχαν έλλειψη στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Τζόρτζιας, της Ατλάντας.

Η βενζίνη άρχισε να σπανίζει επίσης και στη Βιρτζίνια και ακόμα και στην Ουάσινγκτον, όπου το 8% των πρατηρίων είχαν έλλειψη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Να’ μαστε έξι ημέρες μετά το κλείσιμο του αγωγού της Colonial Pipeline και με τις κηρύξεις της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η αντίληψη του κοινού είναι ότι οι ελλείψεις είναι σοβαρές και ότι πρέπει να πάνε να γεμίσουν», σχολίασε ο Άντι Λίποου, πρόεδρος του γραφείου συμβούλων Lipow Oil Associates.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι η ζήτηση βενζίνης είναι δύο, τρεις φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με την κανονική, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση», συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Η Colonial Pipeline, που μεταφέρει το 45% της βενζίνης, του ντίζελ και της κηροζίνης από τα διυλιστήρια του Κόλπου του Μεξικού προς την ανατολική ακτή, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης την Παρασκευή το βράδυ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να κλείσει το σύστημά της.

Η Colonial Pipeline δεν είναι ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί την ανατολική ακτή των ΗΠΑ με καύσιμα, όμως είναι ο μεγαλύτερος. Ο ανταγωνιστής της, Plantation Pipeline, που μεταφέρει επίσης διυλισμένα προϊόντα προς την ανατολική ακτή σταματά στη Βαλτιμόρη και έχει ικανότητα περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με εκείνη της Colonial.

Η μέση τιμή του γαλονιού βενζίνης (3,79 λίτρα) στην αντλία άγγιξε τα 3 δολάρια για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, σύμφωνα με την ένωση αυτοκινητιστών AAA.

Η Αρχή Προστασίας των Καταναλωτών απηύθυνε στους καταναλωτές έκκληση για σύνεση. «Μην γεμίζετε πλαστικές σακούλες με βενζίνη. Ναι, ίσως αυτό να φαίνεται προφανές. Όμως, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, δεν σκέφτονται σωστά», προειδοποιεί ο οργανισμός σε ένα τουίτ, που συνόδευε με τη φωτογραφία μιας έκρηξης.

Πηγή: in.gr

Recent Comments