Αρχική » Μπολσονάρο : Διώχνει τον τρίτο υπουργό Υγείας ενώ ο κοροναϊός θερίζει στη Βραζιλία
Κόσμος

Μπολσονάρο : Διώχνει τον τρίτο υπουργό Υγείας ενώ ο κοροναϊός θερίζει στη Βραζιλία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρο, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι αποφάσισε να ονομάσει τον γιατρό Μαρσέλου Κεϊρόγκα νέο υπουργό Υγείας, τον τέταρτο που θα αναλάβει το αξίωμα από την έναρξη της πανδημίας του νέου κοροναϊού, την ώρα που η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων πλήττεται με σφοδρότητα από νέο κύμα.

Δεχόταν επικρίσεις

«Αποφάσισα απόψε να ονομάσω τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα υπουργό Υγείας», που θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Εντουάρντου Παζουέλου, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με υποστηρικτές του στο προεδρικό μέγαρο. Η μετάβαση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί «σε δύο ως τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Την πληροφορία ότι ο πρόεδρος ετοιμαζόταν να ονομάσει τον Δρ. Κεϊρόγκα νέο υπουργό Υγείας είχε μεταδώσει νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Brasil, καθώς ο στρατηγός Παζουέλου δεχόταν έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς του, ειδικά ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 1.015 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 36.239 κρούσματα του SARS-CoV-2 (μετά το Σαββατοκύριακο οι αριθμοί είναι μειωμένοι).

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι εδώ 279.286 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κοροναϊού, ενώ οι άνθρωποι που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν είναι 11.519.609.

Βαρύτατος απολογισμός

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Επίσης, χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson) για να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, η οποία συνεχίζει να κινείται με πολύ βραδύ ρυθμό.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Βραζιλία έχει παραγγείλει συνολικά 562 εκατ. δόσεις εμβολίων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για φέτος.

Με αργό ρυθμό οι εμβολιασμοί

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων δεν άρχισε παρά στα μέσα του Ιανουαρίου, με την αξιοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, και συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω έντονων επικρίσεων.

Κατά το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός μόλις 13,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer αναμένεται να έχουν παραδοθεί πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαπραγματεύεται επίσης με τη Moderna την προμήθεια 13 εκατ. δόσεων του δικού της εμβολίου για τον νέο κοροναϊό.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments