Αρχική » Νείλος 5000 Χρόνια Ιστορία | Επ4
Media

Νείλος 5000 Χρόνια Ιστορία | Επ4

Σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο, η Μπέτανι Χιουζ φτάνει στα πιο νότια σημεία του Αιγυπτιακού Νείλου.

Κάποτε εκεί κινδύνευες να σε φάνε οι κροκόδειλοι. Σήμερα, αυτό το κομμάτι του Νείλου είναι απλώς εντυπωσιακά όμορφο. Δεν στερείται, όμως, δράσης.

Η Μπέτανι συναντά αρχαιολόγους στον ναό του θεού κροκόδειλου, την ώρα που αποκαλύπτουν και ανασύρουν μια γιγάντια πέτρινη στήλη από τα θεμέλια του ναού.

Σιγά σιγά, αποκαλύπτουν εικόνες και ιερογλυφικά που φτιάχτηκαν χίλια χρόνια πριν από τον συγκεκριμένο ναό.

Στο ένδοξο Ασουάν, με τα δεκάδες μικρά νησιά του, η Μπέτανι επισκέπτεται το καλύτερο σημείο της πόλης – το ξενοδοχείο Old Cataract- στο οποίο σύχναζε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ένα σωρό πλούσιοι Άγγλοι που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον βρόμικο αέρα του βιομηχανικού Λονδίνου.

Ακολουθεί ένας θλιβερός αποχαιρετισμός του νταχαμπίγια και του πληρώματος, κι έπειτα η Μπέτανι συνεχίζει το ταξίδι της, περνώντας από τα φράγματα του Ασουάν για να βρει τον ναό που σχεδόν βούλιαξε την περίοδο κατασκευής των φραγμάτων.

Το ταξίδι της τελειώνει κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με το Σουδάν, όπου ο Ραμσής ο Μέγας έχτισε τον πιο εντυπωσιακό ναό από όλους –αφιερωμένο στον ίδιο του τον εαυτό.

Η Μπέτανι ενώνεται με το πλήθος που συρρέει δύο φορές τον χρόνο για να δει τον ήλιο να τρυπά τον ναό, και να αποκαλύπτει την τεράστια δύναμη του σπουδαιότερου φαραώ της Αιγύπτου.

Από τους φαραώ ως τους σκλάβους, από την πραγματικότητα ως τη φαντασία, αυτή είναι η ευκαιρία της Μπέτανι να δει προσωπικά πώς αυτό το ποτάμι διαμόρφωσε έναν από τους πρώτους και σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Διαθέσιμο έως και 29/09/2021

Το άρθρο Νείλος 5000 Χρόνια Ιστορία | Επ4 εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Recent Comments