Αρχική » Πώς θα ανακαλύψω το ταλέντο του παιδιού μου; 5 συμβουλές για τους γονείς!
Παιδί

Πώς θα ανακαλύψω το ταλέντο του παιδιού μου; 5 συμβουλές για τους γονείς!

Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο ταλέντο. Πώς μπορείτε όμως, εσείς να τα αναγνωρίσετε αλλά και να τα βοηθήσετε να τα καλλιεργήσουν;

Γράφει η σύμβουλος ψυχικής υγείας Αγγελική Καβαλλιεράτου

Οι περισσότεροι γονείς εντάσσουν εκπαιδευτικά και γνωστικά προγράμματα για τα παιδιά τους, όπως το να μαθαίνουν ξένες γλώσσες ή εκπαιδευτική διδασκαλία, αφήνοντας πιο πίσω δραστηριότητες, χόμπι και πράγματα που ευχαριστούν το ίδιο το παιδί.

Το πρώτο βήμα είναι τα ενδιαφέροντα

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα είναι να καταφέρετε να ανακαλύψετε τα ενδιαφέροντά του παιδιού σας τι του αρέσει να κάνει στον ελεύθερό του χρόνο. Στην προσπάθεια αυτή μπορείτε να ζητήσετε ακόμη και τη γνώμη της δασκάλας του με την οποία περνά πολλές ώρες της ημέρας του μαζί και η γνώμη της θα βασίζεται σε μία συνολική εικόνα που έχει για το παιδί σας.

Δοκιμάστε διάφορες δραστηριότητες 

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάστε και διάφορες δραστηριότητες για το παιδί σας που να αφορά μουσικοθεατρικά προγράμματα, χώρο, ζωγραφική, κατασκευές ή άθληση. Σε αυτή τη διαδικασία θα ανακαλύψετε ενδεχομένως κι εσείς αλλά και το παιδί σας τι προτιμά και τι του αρέσει περισσότερο.
Προσοχή: Χρειάζεται να έχετε στον νου σας πως είναι πολύ σημαντικό να μην βομβαρδίσετε τα παιδιά σας με πολλές δραστηριότητες μαζί και ευθύνες, τότε αντί να τα ενθαρρύνετε, θα αποθαρρυνθούν καθώς θα αρχίσουν να κουράζονται και να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

Το να παρατηρείτε τι του αρέσει είναι πολύτιμος «σύμμαχος»

Στη συνέχεια χρειάζεται να παρατηρήσετε: Κάνει κάτι καλά; Μπορεί να διαβάζει πάρα πολύ εύκολα και να το απολαμβάνει, ή να γράφει εκθέσεις με πλούσιο λεξιλόγιο και σκέψεις. Αυτά μπορεί να είναι κάποια σημάδια που να σας βοηθήσουν για κάποια από τις δυνατότητες του παιδιού σας.
Παρατηρήστε τις επιλογές του στην καθημερινότητα. Παρακολουθήστε τις ώρες που είστε μαζί με το παιδί σας. Τι του αρέσει περισσότερο να κάνει; Τι απολάμβανε κάνεις στον ελεύθερο του χρόνου; Παιχνίδι με Ήρωες, ιστορίες και φαντασία; Απολαμβάνει τις ταινίες, τη μουσική ή τον χορό; Θαυμάζει το ποδόσφαιρο και του αρέσει πάρα πολύ;

Δώστε του κίνητρα 

Όλα αυτά δείχνουν τις προτιμήσεις του παιδιού σας αλλά και ενδεχομένως πολύ σημαντικά ενδιαφέροντα και στοιχεία που δείχνουν τις δυνατότητες του. Δώστε σημασία σε όλα εκείνα που δείχνει να τον ενδιαφέρουν. Όταν ένα παιδί ενδιαφέρεται πραγματικά για κάτι προσπαθεί να μάθει για εκείνο, έχει ενθουσιασμό και υψηλά κίνητρα για να το πραγματοποιήσει.
Εάν για παράδειγμα του αρέσουν οι δεινόσαυροι ή τα αστέρια, μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί αντίστοιχα κάποια μουσεία ή να αγοράσετε κάποια εργαλεία όπως μεγεθυντικό φακό η τηλεσκόπιο τα οποία θα το βοηθήσουν στην ενασχόλησή του.

Εκφράστε την υποστήριξή σας

Να θυμάστε πως όταν το παιδί σας εκφράσει το ενδιαφέρον του για κάτι χρειάζεται να είστε υποστηρικτικοί και να το ενθαρρύνετε. Ένα λάθος σχόλιο ή μία φράση κριτικής μπορεί ουσιαστικά να αποθαρρύνουν το παιδί και να μη θέλει να ξανά ασχοληθεί μετά με αυτό.
Άκουσε το παιδί σας, δώστε του κίνητρα και όσα εργαλεία χρειάζεται για να ασχοληθεί περισσότερο με όσα του αρέσουν, και έπειτα σκεφτείτε τα επόμενα βήματα για να τα ενισχύσετε. Αυτό που φαίνεται είναι πως στην προσχολική ηλικία όταν τα παιδιά δοκιμάζουν διάφορες δραστηριότητες με την παρότρυνση των γονιών τους, σε κάποιες μπορεί να αντιδρούν αλλά σε κάποιες άλλες βρίσκουν σίγουρα ένα πραγματικό ενδιαφέρον και κίνητρο για να συνεχίσουν.

Και αν εγκαταλείψει το παιδί, πώς να αντιδράσει ο γονιός;

Να θυμάστε πως εάν τα παιδιά εγκαταλείψουν μία δραστηριότητα αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κάποιο ταλέντο σε αυτή, αλλά ενδεχομένως να έχουν κάποιες άλλες προσωπικές δυσκολίες που να τα εμποδίζουν να ενταχθούν.
Εκεί χρειάζεται να παρατηρήσετε εσείς ποιες δυσκολίες εμφανίζει το παιδί σας για να μπορέσετε να βοηθήσετε κατάλληλα. Εάν αυτή η διαδικασία όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολη, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο για να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
ΜSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267
Πηγή boro.gr

Recent Comments