Αρχική » Σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την Κίνα: «Φακελωμένα» 2,4 εκατ. άτομα σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες
Περιβάλλον

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την Κίνα: «Φακελωμένα» 2,4 εκατ. άτομα σε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες

«Σαν να έδωσαν αναβολικά στο σκάνδαλο Cambridge Analytica» περιέγραψε ένας ειδικός την αποκάλυψη σχετικά με την κρυφή δράση μιας κινεζικής εταιρείας ψηφιακών εφαρμογών και τεχνολογίας.
Η Zhenhua Data είχε «φακελώσει» περί τους 2,4 εκατομμύρια πολίτες χωρών της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ινδία, ο Καναδάς. Τα αρχεία των παρακολουθήσεων δόθηκαν κρυφά στο δίκτυο Five Eyes Intelligence, αφού κάποιος Κινέζος χάκερ-ακτιβιστής κατάφερε να τα αποσπάσει από την Zhenhua Data.
Καταχωρισμένα στα αρχεία της κινεζικής εταιρείας βρέθηκαν ονόματα και προσωπικά στοιχεία, όχι μόνο απλών πολιτών αλλά και δημοσίων προσώπων. Πολιτικοί πρώτης γραμμής, μέλη βασιλικών οικογενειών, θρησκευτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι τελούσαν, προφανώς εν αγνοία τους, υπό διαρκή παρακολούθηση.
Οι πληροφορίες για τους «φακελωμένους» περιλαμβάνουν το πλήρες προφίλ τους (ημερομηνίες, διευθύνσεις, οικογενειακή κατάσταση, σχέσεις με συγγενείς και φίλους, παρουσία στα social media κ.λπ). Εκτός όμως όσων δεδομένων θα μπορούσαν να προέλθουν από ό,τι κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο για τον καθέναν, στα αρχεία της Zhenhua Data βρέθηκαν επιπλέον εμπιστευτικά δεδομένα, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, αιτήσεις για συνεργασία και ψυχολογικά προφίλ. Πηγή των προσωπικών αυτών δεδομένων θεωρείται ότι είναι το dark web, δηλαδή το σκοτεινό κομμάτι του ίντερνετ, όπου ανταλλάσσονται υπογείως προϊόντα, υπηρεσίες -ακόμη και πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα.

Παρόλ’ αυτά, αίνιγμα παραμένει προς το παρόν το τι ακριβώς σκόπευε να κάνει η Zhenhua Data με αυτό τον κολοσσιαίο όγκο δεδομένων. Αμέσως μετά από την αποκάλυψη, η ιστοσελίδα της εταιρείας απενεργοποιήθηκε. Όμως, είναι γνωστό ότι η Zhenha υπερηφανευόταν ότι «παρέχει υπηρεσίες προπαγάνδας σε φορείς σχετικούς με το στρατό, την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις». Οσο για την αποστολή της, η Zhenhua Data διατείνεται ότι σκοπεύει να συμβάλλει τα μέγιστα «στην μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους».

Πηγή www.protothema.gr

Recent Comments