Αρχική » Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Πέταξαν την μπάλα στην «εξέδρα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν
Οικονομία

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Πέταξαν την μπάλα στην «εξέδρα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν

Δεν ελήφθη καμία συγκεκριμένη απόφαση στο σημερινό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Στις «ελληνικές καλένδες» παραπέμπουν οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις όποιες αποφάσεις για μια συντονισμένη απάντηση στις ρωσικές απειλές ώστε να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Το έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, των υπουργών Ενέργειας ολοκληρώθηκε χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα οι 27 να δίνουν την σκυτάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εμπορίου της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιον «τα τρέχοντα επίπεδα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ασκούν πίεση στον πληθωρισμό και την οικονομία της ΕΕ». Μιλώντας για τους τέσσερις βασικούς τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη αναμένουν από την Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών ο κ. Σικέλα τόνισε ότι το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, ενώ υπογράμμισε, εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, η οποία απουσίαζε στο Νέο Δελχί και δεν συνόδευσε τις χθεσινές ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση. Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον, «η Επιτροπή πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία (σ.σ του Συμβουλίου της ΕΕ) άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή».

Πηγή: newmoney.gr

Recent Comments