Αρχική » Τουρκία : Εξαπέλυσε επίθεση αντιποίνων στη βόρεια Συρία
Κόσμος

Τουρκία : Εξαπέλυσε επίθεση αντιποίνων στη βόρεια Συρία

Η Τουρκία απάντησε σε επίθεση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον περιοχών στη βόρεια Συρία που τελούν υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και εκτοξεύτηκαν από αεροδρόμιο υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.

Απάντηση στην επίθεση

«Πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από το αεροδρόμιο Κουβέιρες στο Χαλέπι, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, στοχοθέτησαν περιοχές αμάχων, καθώς και χώρους στάθμευσης βυτιοφόρων καυσίμων στις περιοχές Τζαραμπλούς και αλ Μπαμπ στη Συρία. Αμαχοι τραυματίστηκαν», ανέφερε το υπουργείο με ανάρτηση στο twitter.

Η Αγκυρα τόνισε ότι απάντησε στην επίθεση «με πυρά σε καθορισμένους στόχους», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το υπουργείο κοινοποίησε επίσης σε tweet του βίντεο σύντομης διάρκειας που εμφανίζει βυτιοφόρα καυσίμων να φλέγονται.

Οι τουρκικές αρχές επικοινώνησαν με τη Ρωσία για να ζητήσουν τον τερματισμό των «επιθέσεων που είχαν στόχο την περιοχή Ασπίδα του Ευφράτη και αμάχους», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η «Ασπίδα του Ευφράτη»

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το 2016 την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», παίρνοντας τον έλεγχο εδαφών άνω των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια Συρία.

Η στρατιωτική επιθετική εκστρατεία της Αγκυρας είχε στόχο την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, σύμμαχο της Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Η Αγκυρα θεωρεί το YPG ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και ως εκ τούτου το χαρακτηρίζει τρομοκρατική ομάδα.

Η στρατιωτική επιχείρηση επέτρεψε σε σύρους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία να θέσουν υπό τον έλεγχό τους αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Τζαραμπλούς και Αλ Μπαμπ.

Σε διυλιστήρια

Στις αρχές Μαρτίου, πυραυλική επίθεση σε διυλιστήρια πετρελαίου κοντά στην Τζαραμπλούς είχε αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και 24 τραυματίες.

Εγκαταστάσεις πετρελαίου σε τμήματα της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την Τουρκία δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, αν και η Μόσχα και η συριακή κυβέρνηση δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments