Αρχική » Το ντοκιμαντέρ «Ρίγη» του Γιάννη Μπλέτα σάρωσε στην Ιταλία
Σινεμά

Το ντοκιμαντέρ «Ρίγη» του Γιάννη Μπλέτα σάρωσε στην Ιταλία

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους “Ρίγη” του Γιάννη Μπλέτα πέτυχε μια σημαντική διάκριση, καθώς κατάφερε να προκριθεί στο Εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου και τηλεόρασης  Μπενεβέντο στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, κατάφερει να διακριθεί στις 20 ταινίες μεγάλου μήκους του διαγωνιστικού προγράμματος ανάμεσα από 1.500 συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι το μοναδικό στην Ιταλία που συνδυάζει τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το ιστορικό ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο Ρέθυμνο και έχει ως κεντρική θεματική του, ιστορικά γεγονότα του νομού .

Υπενθυμίζεται ότι το ντοκιμαντέρ είχε κατακτήσει πρόσφατα 2 βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στο “Hollywood Indie Film Awards” και στο “ Rome International Movie Awards” στη Ρώμη της Ιταλίας.

Μέχρι στιγμής το ντοκιμαντέρ έχει ταξιδέψει στο “Andromeda Film Festival” στην Κωνσταντινούπολη , στο “The Archaeοlogy Channel International Film Festival” στην Αμερική, στο “International Folkore Film Festival” στην Ινδία και στο “Stars of Wild Beauty- International Tourism Festival” στο  Μαυροβούνιο.  Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ble Productions με έδρα το Ρέθυμνο, εννοώ η διανομή του είναι σε συνεργασία με το ιταλική εταιρεία διανομής ταινιών “PREMIERE FILM”.

Σχετικά με το ντοκιμαντέρ Ρίγη:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μάρτυρες που έζησαν και είδαν τα γεγονότα, μιλούν και αφηγούνται όσα έζησαν και είδαν. Ιστορικά γεγονότα, μύθοι και θρύλοι του Νομού Ρεθύμνου πλέκονται έντεχνα μεταξύ τους.

To Ρέθυμνο κουβαλά ιστορία. Βενετσιάνικα και τουρκικά παράσημα. Είναι, αδιαμφισβήτητα, μια πόλη με παράδοση. Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά της πόλης: η σκοτεινή.  Ο Γιάννης Μπλέτας μας καλεί σε ένα ταξίδι στα πιο σκοτεινά ιστορικά γεγονότα, σε μύθους και θρύλους της πόλης του Ρεθύμνου, στο νησί της Κρήτης.

Ένα ταξίδι που προκαλεί Ρίγη. 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Τα ιστορικά γεγονότα μιας πόλης, πολλές φορές δημιουργούν μυστήριο και ατμόσφαιρα.  Ενδιαφέρον έχουν όταν εμπλέκεται η ιστορία με τη φαντασία και η γραμμή είναι τόσο θολή που δε μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι πραγματικότητα και τι φανταστία. Ειδικά όμως , όταν η ιστορία ενός τόπου περιλαμβάνει, αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια, μύθους και θρύλους.

Τα «Ρίγη» είναι ένα πολυσυλλεκτικό ντοκιμαντέρ, αρχικά γιατί περιέχει πολλά κεφάλαια, ιστορικά ή και μη, αλλά κυρίως επειδή συγκεντρώνει μαρτυρίες και ομιλίες ανθρώπων, που είχαν σιωπήσει και δεν είχαν μιλήσει ποτέ για όλα τα γεγονότα που συνέβαιναν μπροστά μάτια τους. Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικό, λίγο διαφορετικό όμως από τα…τυπικά ιστορικά ντοκιμαντέρ. Ιστορίες , γεγονότα που τις ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα. Ιστορίες που προκαλούν «Ρίγη.»

ΡΙΓΗ (2020)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας

Σενάριο: Γιάννης Μπλέτας

Αφήγηση: Λευτέρης Τζαγκαράκης

Μουσική: Ross Daly

DOP: Γιάννης Μπλέτας, Μιχάλης Μπούχλης

Παίζουν: Λευτέρης Τζαγκαράκης, Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη κ.ά.

Μοντάζ & Επεξεργασία ήχου: Ble Productions

Βοηθοί παραγωγής: Ελένη Βαρούχα, Τζένη Καμπουράκη

Εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης: Ειρήνη Γαβριλάκη

Παραγωγή: Ble Productions

Διάρκεια: 81′

www.bleproductions.gr

Recent Comments