Αρχική » Τριγμοί στο Brexit : Η ΕΕ καταγγέλλει τη Βρετανία και απειλεί με νομικά μέτρα
Οικονομία

Τριγμοί στο Brexit : Η ΕΕ καταγγέλλει τη Βρετανία και απειλεί με νομικά μέτρα

Σε συνέχεια δήλωσης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Β. Ιρλανδία, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς εξέφρασε γραπτώς τις έντονες ανησυχίες της ΕΕ για τη μονομερή δράση του ΗΒ, η οποία, είπε, συνιστά παραβίαση των ουσιαστικών διατάξεων του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία και υποχρέωση καλής πίστης στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης.

Η δεύτερη φορά

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε, είναι η δεύτερη φορά που η βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνει δε ότι «αυτό αποτελεί επίσης ξεκάθαρη απόκλιση από την εποικοδομητική προσέγγιση που επικρατούσε μέχρι τώρα, υπονομεύοντας έτσι τόσο το έργο της μικτής επιτροπής, όσο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για μια συνεργασία προσανατολισμένη στη λύση».

«Είναι εξίσου απογοητευτικό το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση κατέφυγε σε τέτοια μονομερή δράση χωρίς να ενημερώσει τον συμπρόεδρο της Μικτής Επιτροπής της ΕΕ. Τα ζητήματα που σχετίζονται με το πρωτόκολλο πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των δομών που προβλέπονται στη συμφωνία αποχώρησης», σημειώνει ο Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία/τη Βόρεια Ιρλανδία είναι ο μόνος τρόπος για την προστασία της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής (Μπέλφαστ) σε όλες τις διαστάσεις της, και για την αποφυγή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

«Πρακτικές λύσεις»

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, εργαστήκαμε ακούραστα για να βρούμε πρακτικές εφαρμόσιμες λύσεις, με βάση το Πρωτόκολλο, για να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές που προκαλεί το Brexit και να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των κοινοτήτων στη Βόρεια Ιρλανδία», υπενθυμίζει.

«Η μικτή επιτροπή ενέκρινε επίσημα αυτές τις λύσεις στις 17 Δεκεμβρίου 2020 προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», σημειώνει.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι στην τελευταία σχετική συνεδρίαση στις 24 Φεβρουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο επανέλαβε τη δέσμευσή του για την ορθή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, καθώς και για την άμεση εφαρμογή όλων των αποφάσεων που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2020.

Υπενθύμισε επίσης ότι η από κοινού συμφωνημένη κοινή συνεργασία με επιχειρηματικούς ομίλους της Βόρειας Ιρλανδίας και άλλους ενδιαφερόμενους στόχευε στην από κοινού αναζήτηση λύσεων.

Θα απαντήσει

Ο αντιπρόεδρος θα επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Ντέιβιντ Φροστ, υπό την ιδιότητά του ως συμπροέδρου της Μεικτής Επιτροπής ΕΕ-ΗΒ για τη Συμφωνία Αποχώρησης και του Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ, και θα τον ενημερώσει ότι η Κομισιόν θα απαντήσει σε αυτές τις εξελίξεις σύμφωνα με τα νομικά μέσα που καθορίζονται από τη συμφωνία αποχώρησης και τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας.

Πηγή: philenews.com, ΚΥΠΕ/ΘΑ/ΚΧΡ

Recent Comments