Αρχική » Ωστιν – Ακάρ : Συζήτησαν για S-400, διερευνητικές και στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο
Πολιτική

Ωστιν – Ακάρ : Συζήτησαν για S-400, διερευνητικές και στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Τις διπλωματικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο αμερικανός υπουργός Εθνικής Αμυνας Λόιντ Τζέιμς Ωστιν με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Το αγκάθι των S-400

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ προέτρεψε για μια ακόμα φορά την Τουρκία να μην κρατήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, «οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις θετικές διπλωματικές εξελίξεις και τις προσπάθειες μείωσης όλων των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Ο υπουργός χαιρέτισε τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία».

Η αμυντική σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Λόιντ Τζέιμς Ωστιν υπογράμμισε τη δέσμευση στη διμερή αμυντική σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας και στη συλλογική ασφάλεια στο ΝΑΤΟ.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Χουλουσί Ακάρ για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο πλαίσιο της Αποστολής Resolute Support στο Αφγανιστάν και της στήριξης στην εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.

Επιπλέον, ο αμερικανός υπουργός επισήμανε τη συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και εταίρων στη Μαύρη Θάλασσα, κάνοντας αναφορά στις πρόσφατες ασκήσεις που περιλάμβαναν τα (πλοία) USS Monterey και USS Thomas Hudner και μονάδες του τουρκικού ναυτικού.

Ρωσικές προκλήσεις

Τέλος, οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν την αστάθεια στην ανατολική και νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία.

Ο κ. Ωστιν σημείωσε ότι είναι σημαντικό να εργασθούν οι δύο πλευρές για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments