Αρχική » ΗΠΑ: Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου – «Αμφίβολη η θετική έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης»
Κόσμος

ΗΠΑ: Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου – «Αμφίβολη η θετική έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης»

Η διαρροή θεωρείται ως μεγαλύτερη από την υπόθεση Σνόουντεν - Τα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια της Washington Post.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για την ουκρανική αντεπίθεση, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη» απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με  απόρρητο έγγραφο το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Washington Post.

Το κείμενο αυτό διέρρευσε πρόσφατα στο Διαδίκτυο, μαζί με πολλά άλλα απόρρητα έγγραφα. Ένα από αυτά αναφερόταν γενικά στην κατάσταση που επικρατούσε στα μέτωπα της Ουκρανίας στις αρχές Μαρτίου, άλλα αναφέρονταν σε συγκεκριμένα μέτωπα, όπως αυτό της Μπαχμούτ, ή στις αντιαεροπορικές δυνάμεις του Κιέβου.

Φέτος την άνοιξη αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει μια ουκρανική αντεπίθεση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία διαβεβαιώνει ότι έχει εκπαιδεύσει μονάδες και συγκέντρωσε πυρομαχικά, προσπαθώντας αφενός να κάνει οικονομία στις δικές της δυνάμεις στο μέτωπο και παράλληλα να εξαντλήσει εκείνες των Ρώσων. Παρέλαβε επίσης άρματα μάχης και βλήματα μεγάλου βεληνεκούς από τους Δυτικούς συμμάχους της.

Ωστόσο, το απόρρητο έγγραφο που επικαλείται η Washington Post αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια (των Ουκρανών) στην εκπαίδευση (του στρατού) και τα αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψουν κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσουν τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Ένα άλλο έγγραφο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», γράφει η ίδια εφημερίδα, σε ξεχωριστό άρθρο. Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.

«Η Αίγυπτος είναι στενός εταίρος και συνομιλούμε τακτικά με την ηγεσία της για διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Τις τελευταίες ημέρες φωτογραφίες των επίμαχων εγγράφων εμφανίστηκαν στο Twitter, το Telegram, το Discord και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ορισμένα ενδέχεται να κυκλοφορούσαν επί εβδομάδες στο διαδίκτυο. Το Πεντάγωνο εκτίμησε την Δευτέρα ότι η διαρροή αυτή μπορεί να συνιστά «πολύ σοβαρή» απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν είναι πλέον διαθέσιμα στους ιστοτόπους όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά και οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να τα διαγράψουν όλα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Bloomberg, το υλικό που έχει διαρρεύσει, επιβεβαιώνει τα όσα ήδη γνωρίζουν οι σύμμαχοι.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τη διαρροή των εγγράφων αυτών στο διαδίκτυο στις 6 Απριλίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν επίσης τις Επιτροπές Εθνικής Ασφάλειας του Κογκρέσου για τις εξελίξεις αυτές.

Ποιες χώρες αφορούν τα απόρρητα έγγραφα και πότε κυκλοφόρησαν 

Δεκάδες απόρρητα αμερικανικά έγγραφα διέρρευσαν και έκαναν στη συνέχεια τον γύρο του Διαδικτύου. Εικόνες από τα ντοκουμέντα αυτά έχουν κυκλοφορήσει, από τον Φεβρουάριο, στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord.

Με χρονοδιαγράμματα και στρατιωτικά ακρωνύμια, ορισμένα από τα έγγραφα χαρακτηρίζονται ως «άκρως μυστικά».

Ορισμένα αναφέρονται εκτενώς στη ρωσική εισβολή και τις ουκρανικές δυνάμεις και άλλα παρέχουν πληροφορίες για την Κίνα όπως και για άλλες χώρες.

Ένα έγγραφο, που φέρει την ημερομηνία 23 Μαρτίου, αναφέρεται στην παρουσία μικρού αριθμού δυτικών δυνάμεων μέσα στην Ουκρανία, χωρίς να δίνει ωστόσο ακριβείς λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους.

Τη μεγαλύτερη ομάδα, όπως αποκαλύπτεται, έχει η Βρετανία με 50 μέλη, ακολουθεί η Λετονία με 17, η Γαλλία με 15, οι ΗΠΑ με 14 και η Ολλανδία με ένα.

Μέχρι στιγμής, η Δύση δεν έχει προβεί σε επίσημο σχολιασμό για το θέμα, ωστόσο πηγές του Πενταγώνουν επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των εγγράφων. 

Παρόλο που στα έγγραφα εκφράζονται επιφυλάξεις για τη δυναντότητα διατήρησης της αεροπορικής άμυνας από το Κίεβο, καθώς υπάρχει φόβος μήπως ξεμείνει από πυραυλικά συστήματα, παρατίθενται αριθμοί θυμάτων, σύμφωνα με τους οποίους έχουν σκοτωθεί έως και 223.000 Ρώσοι στρατιώτες και 131.000 Ουκρανοί.

Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, όμως, έχουν απορρίψει την αξιοπιστία των διαρροών, υποδηλώνοντας ότι ενδέχεται να αποτελούν ρωσική παραπληροφόρηση.

Εκτός από την Ουκρανία, στα έγγραφα γίνεται αποκαλυπτική αναφορά και σε άλλες χώρες όπως στην Κίνα, το Ισραήλ, το Ιράν και την Τουρκία.

Κίνα

Ανησυχία προκαλούν οι λεπτομέρειες σχετικά με μια πειραματική δοκιμή υπερηχητικών όπλων που διεξήγαγε  η Κίνα τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με εκτίμηση, μια ουκρανική επίθεση σε ρωσικό έδαφος με χρήση όπλων του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παρασύρει το Πεκίνο στον πόλεμο.

Ένα ουκρανικό πλήγμα κατά κάποιου στρατηγικού στόχου στη Ρωσία, θα μπορούσε δηλαδή να προσφέρει στην Κίνα ακόμη μία δικαιολογία για να αποστείλει στη  Μόσχα «θανατηφόρα βοήθεια».

Eνα άλλο έγγραφο περιλαμβάνει πληροφορίες για τη δοκιμή ενός εκ των προηγμένων πειραματικών πυραύλων που διαθέτει το Πεκίνο, του υπερηχητικού οχήματος ολίσθησης DF-27, που διεξήχθη την 25η Φεβρουαρίου, με τον κινεζικό πύραυλο να πραγματοποιεί πτήση διάρκειας 12 λεπτών.

Αλλες πληροφορίες αφορούν σε ένα καινούργιο κινεζικό πλοίο που τέθηκε πρόσφατα σε υπηρεσία.

Αίγυπτος

Σε έγγραφο, με ημερομηνία την 17η Φεβρουαρίου, συνοψίζονται συνομιλίες που φέρεται να είχε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με ανώτερους αξιωματικούς του, κατά τις οποίες αναφέρονταν σε σχέδια εφοδιασμού της Ρωσίας με βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δίνει εντολή στους συνομιλητές του να κρατήσουν μυστική την παραγωγή και την αποστολή των βλημάτων.

Ιράν

Το Ιράν αποτελεί εδώ και καιρό κορυφαίο στόχο της αμερικανικής κατασκοπείας. Σε μια άκρως απόρρητη έκθεση περιγράφονται οι  συζητήσεις μεταξύ ανώτατων Ιρανών ηγετών σχετικά με μια επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι, του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη χώρα τους. Οι Ιρανοί φαίνεται να συζητούν εάν θα επιτρέψουν την κάλυψη της επίσκεψης από τα εγχώρια ΜΜΕ και, εάν ναι, πώς να διαμορφώσουν την κάλυψη προς όφελος της κυβέρνησης.

Νότια Κορέα

Έγγραφο αναφέρει ότι στις αρχές Μαρτίου αίτημα των ΗΠΑ να αποστείλει η Νότια Κορέα πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία, προκάλεσε σοβαρό πονοκέφαλο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της ασιατικής χώρας. Η Σεούλ ανησυχούσε, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, ότι το αμερικανικό αίτημα θα μπορούσε να εξοργίσει τη Μόσχα.

Ισραήλ

Σε μια έκθεση σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, ανώτερα ηγετικά στελέχη της Μοσάντ προέτρεπαν τους αξιωματούχους της υπηρεσίας τους καθώς και τους ισραηλινούς πολίτες να διαδηλώσουν κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, απευθύνοντας επίσης ρητές εκκλήσεις για δράσεις αποδοκιμασίας της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αντιδρώντας, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε μια δήλωση περί της παραδοσιακής πολιτικής ουδετερότητας της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ. 

Τουρκία

Σε μια έκθεση υποδηλώνεται ότι η Ομάδα Βάγκνερ αναζήτησε βοήθεια στην Τουρκία για την προμήθεια πυρομαχικών. Στα σχετικά έγγραφα αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι του Πριγκόζιν είχαν επαφές στη χώρα για να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό. Δεν είναι σαφές εάν οι τουρκικές αρχές γνώριζαν κάτι για τις εν λόγω επαφές.

Αϊτή

Σε ένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν σημειώνεται ότι οι συνεργάτες της Ομάδας Βάγκνερ σχεδίαζαν από τα τέλη Φεβρουαρίου να ταξιδέψουν «διακριτικά» στην Αϊτή, ώστε να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση της χώρας για την αντιμετώπιση των συμμοριών που ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της πρωτεύουσας. Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, ζήτησε την ανάπτυξη μιας ξένης δύναμης ασφαλείας στην πατρίδα του, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να ηγηθούν μιας σχετικής πρωτοβουλίας.

Ουγγαρία

Σε έγγραφο της CIA που περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που διέρρευσαν αναφέρεται ότι σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν είχε χαρακτηρίσει τις ΗΠΑ ως έναν από τους «τρεις κορυφαίους αντιπάλους» του κόμματός του. Το σχόλιο αποτελεί μια κλιμάκωση της αντιαμερικανικής ρητορικής, συμπεραίνεται στην έκθεση. Στο δημοσίευμα της Washington Post υπενθυμίζεται επίσης πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία, εκφράζει ολοένα πιο απροκάλυπτα έναν ιδιότυπο αντιαμερικανισμό, εκφράζοντας, συγχρόνως, όμως τον θαυμασμό του στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τράμπ.

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments