Αρχική » ΗΠΑ προς Τουρκία : Ανησυχούμε για τις διώξεις κατά Γκεργκερλίογλου και Κούρδων
Κόσμος

ΗΠΑ προς Τουρκία : Ανησυχούμε για τις διώξεις κατά Γκεργκερλίογλου και Κούρδων

Την ανησυχία των ΗΠΑ για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος ανήκει στο φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ανησυχητικές κινήσεις»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι παρακολουθεί την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση:

* Θα υπονομεύσει αδικαιολόγητα τη βούληση των τούρκων ψηφοφόρων

* Θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία

* Θα αρνηθεί σε εκατομμύρια τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους.

Προσφυγή εισαγγελέα

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται μετά την προσφυγή τούρκου εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος, το οποίο κατηγόρησε για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με τις επιταγές του τουρκικού Συντάγματος και σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, ανακοίνωσε την τελεσίδικη δικαστική απόφαση που επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών στον βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας και συνεπώς της βουλευτικής ασυλίας του κ. Γκεργκερλίογλου.

Πηγή: ΑΠΕ

Recent Comments