Αρχική » Η εξήγηση γιατί το ποτό «σηκώνει» τσιγάρο
Υγεία

Η εξήγηση γιατί το ποτό «σηκώνει» τσιγάρο

Αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να ανάψουν ένα τσιγάρο όταν πίνουν το ποτό τους. Ακόμα και οι άνθρωποι που συνήθως δεν καπνίζουν πολύ, αισθάνονται μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν συνδυάζουν το ποτό με το κάπνισμα.

Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ανθρώπων που έχουν κόψει χρόνια το κάπνισμα, αλλά έπειτα από ένα ποτό τους πιάνει μια λαχτάρα να ανάψουν ένα τσιγάρο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Τσιγάρο και αλκοόλ

Πρώτον, επειδή η προηγούμενη πρόσληψη νικοτίνης επηρεάζει τη μνήμη και δεύτερον, επειδή τα επίπεδα ντοπαμίνης έχουν πέσει. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 από τον Dr John Dani και ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η μακροχρόνια πρόσληψη νικοτίνης επηρεάζει τη μνήμη για κατανάλωση αλκοόλ.

«Η αλλαγή της εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι συγκλονιστική. Σε σύγκριση με τις εγχύσεις φυσιολογικού ορού, η νικοτίνη ενισχύει τις νευρωνικές συνδέσεις, μερικές φορές ως το 200%. Αυτή η ενίσχυση των συνδέσεων αποτελεί βάση για τη δημιουργία νέας μνήμης», ανέφερε ο Dr Dan.

Οι επιπτώσεις είναι χημικές και ψυχολογικές. Η νικοτίνη και το αλκοόλ μπορούν να ενισχύσουν την ντοπαμίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που προσφέρει ένα καλό συναίσθημα. Αυτό το συναίσθημα ευφορίας μπορεί να γίνει εθιστικό.

Πηγή: gazzetta.gr

Recent Comments