Αρχική » Και τρίτη κατάρριψη ύποπτου αντικειμένου στις ΗΠΑ – Είχε οκτάγωνο σχήμα
Κόσμος

Και τρίτη κατάρριψη ύποπτου αντικειμένου στις ΗΠΑ – Είχε οκτάγωνο σχήμα

Είχαν παρατηρηθεί περίεργες στρατιωτικές κινήσεις στα σύνορα με τον Καναδά και είχε κλείσει ο εναέριος χώρος.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν την Κυριακή άλλο ένα άγνωστο, οκτάγωνο αντικείμενο, το οποίο πετούσε πάνω από τη λίμνη Χιούρον στα σύνορα με τον Καναδά.

Είναι το τρίτο ιπτάμενο αντικείμενο μέσα σε τρεις ημέρες το οποίο καταρρίπτεται από τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή είχε καταρριφθεί ένα άγνωστο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα και το Σάββατο άλλο ένα πάνω από τον βόρειο Καναδά. Τα συντρίμμια τους δεν έχουν βρεθεί, αλλά από όσα -λίγα- έγιναν γνωστά δεν είχε το μέγεθος του μπαλονιού που καταρρίφθηκε την περασμένη Κυριακή στην Νότια Καρολίνα και δεν έμοιαζαν με αυτό.

Σε κάθε περίπτωση η προέλευση και η χρησιμότητα των αντικειμένων παραμένει ένα μυστήριο.

Νωρίτερα την Κυριακή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) είχε κλείσει προσωρινά τον εναέριο χώρο πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ως «εναέριο χώρο εθνικής άμυνας». Τα αεροσκάφη που θα παραβίαζαν θα αναχαιτίζονταν και οι ίδιοι θα συλλαμβάνονταν.

Εν τω μεταξύ στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάλων Λιμνών παρατηρούταν ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα. Τουλάχιστον ένα αεροσκάφος εναέριο ανεφοδιασμού έκανε κύκλους, όπως φαίνεται στην εικόνα, γεγονός που υποδεικνύει ότι κοντά πετούσαν και στρατιωτικά αεροσκάφη.

Μυστήριο με τα «άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα»

Τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά τις τελευταίες ημέρες δεν έμοιαζαν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στ’ ανοιχτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και ήταν πολύ μικρότερα, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Αυτά τα αντικείμενα δεν έμοιαζαν πολύ και ήταν πολύ μικρότερα από το μπαλόνι της Κίνας και δεν θα τα χαρακτηρίσουμε οριστικά μέχρι να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τα συντρίμμια, ένα θέμα για το οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε απάντηση ερωτήσεων που αφορούσαν το σχόλιο του επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστευαν πως τα μη επανδρωμένα αντικείμενα ήταν μπαλόνια.

Από την πλευρά του, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε εντολή σε ομάδες έχουν αναπτυχθεί αναζητώντας το κυλινδρικό αντικείμενο που κατέρριψε το Σάββατο αμερικανικό μαχητικό πάνω από τα εδάφη της επαρχίας Γιούκον, ώστε να μπορέσουν να το αναλύσουν και να μάθουν περισσότερα για την αποστολή του.

«Ομάδες εντοπισμού βρίσκονται στο πεδίο αναζητώντας το αντικείμενο για να το αναλύσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που έχουμε να μάθουμε γι’ αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλυση αυτού του αντικειμένου θα είναι πολύ σημαντική», είπε ο Τριντό στους δημοσιογράφους.

Χθες Σάββατο ένα «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, μια ημέρα μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ άλλου «αντικειμένου» που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την Αλάσκα.

«Διέταξα να καταρριφθεί αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο», ανέφερε ο Τριντό μέσω Twitter. «Απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη του Καναδά και των ΗΠΑ και αμερικανικό (καταδιωκτικό) F-22 έπληξε το αντικείμενο», διευκρίνισε.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις θα «περισυλλέξουν και θα αναλύσουν» τα συντρίμμια του «αντικειμένου», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα,  ο ηγέτης της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ, σε συνέντευξή του, επίσης την Κυριακή, στο ABC δήλωσε ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας εκτιμούν ότι τα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά ήταν μπαλόνια.

Δεν αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στο θέμα, αλλά είπε ότι τα αντικείμενα αυτά ήταν πολύ μικρότερα από το πρώτο μπαλόνι που περιφερόταν στον αμερικανικό εναέριο χώρο και καταρρίφθηκε πάνω από την Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο.

Ο Σούμερ δεσμεύτηκε ότι αν κινδυνεύσουν Αμερικανοί πολίτες ή τα αμερικανικά συμφέροντα θα ληφθούν οι ανάλογες ενέργειες.

Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε χθες πάνω από το Γιούκον είναι το δεύτερο που καταρρίπτεται από μαχητικό των ΗΠΑ μέσα σε περίπου 24 ώρες. Ιπτάμενο «αντικείμενο» που χονδρικά είχε «μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο» καταστράφηκε προχθές Παρασκευή διότι ήγειρε «απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο επιχειρήσεις καταγράφηκαν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αυτού που το Πεντάγωνο περιέγραψε ως κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, η οποία αντέδρασε οργισμένα, αντιτείνοντας πως επρόκειτο για μετεωρολογικό αερόστατο που χρησιμοποιείτο για «επιστημονική έρευνα» κι απλώς εξετράπη της πορεία του και εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει από την πλευρά της ένα άγνωστης προέλευσης ιπτάμενο αντικείμενο το οποίο εντοπίστηκε σήμερα στα ανοικτά των ακτών της πόλης Ριζάο στην επαρχία Σαντόνγκ, ανάμεσα στην Σανγκάη και στο Πεκίνο.

Αλιείς στην περιοχή κλήθηκαν με μήνυμα να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.

«Άγνωστο αντικείμενο» εμφανίστηκε και στην Κίνα

Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός σήμανε και στην Κίνα για την εμφάνιση ενός «αγνώστου αντικειμένου» και μάλιστα οι κινεζικές Αρχές δηλώνουν έτοιμες να το καταρρίψουν.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα άγνωστο αντικείμενο που εντοπίστηκε να πετά πάνω από το λιμάνι της πόλης Qingdao.

Ένας υπάλληλος της περιοχής Jimo του Qingdao είπε ότι «οι αρμόδιες Αρχές» ετοιμάζονται να καταρρίψουν το αντικείμενο. Ο υπάλληλος δεν ενημερώθηκε ποιο ήταν το αντικείμενο.

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments