Αρχική » Κακοκαιρία: Πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Μετράει τις πληγές της η Αττική
Ελλάδα Καιρός

Κακοκαιρία: Πού θα κινηθεί τις επόμενες ώρες – Μετράει τις πληγές της η Αττική

Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος - Τα πρώτα χιόνια σε Χορτιάτη, Ταξιάρχη και Αρναία.

Mε καταιγίδες και χαλάζι σε πολλές περιοχές πέρασε από την Αττική η κακοκαιρία, αφήνοντας πίσω της πολλά προβλήματα στους δρόμους σε αρκετές περιοχές.

Τις πρωινές ώρες, σχεδόν σε όλη την Αττική εστάλη μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα είναι επικίνδυνα έως και την Παρασκευή (27/1) ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το πρωί στα Δωδεκάνησα.

Ήδη με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι των Δωδεκανήσων τα σχολεία θα είναι κλειστά ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων.

Σημειώνεται ότι κλειστά και την Παρασκευή (27/1) θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του της Ζακύνθου εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας από το νησί.

Αρναούτογλου: Προσοχή στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή στους κατοίκους των Κυκλάδων κατά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Φίλες και φίλοι: Mεγάλη Προσοχή στα έντονα αλλά και δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – καταιγίδες) τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες (κυρίως τα βορειοτερα τμήματα του νησιωτικού συμπλέγματος) και κατά τη διαρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!».

Αναλυτικά ο καιρός την Παρασκευή σύμφωνα με την ΕΜΥ

Στη Θράκη, τις ανατολικές Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.Τα φαινόμενα βαθμιαία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά οι οποίες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 – 600 μέτρα και πάνω).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 8 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια σποραδικές καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, στην Ήπειρο (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω) και στη δυτική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά, στη Θεσσαλία (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω) και την κεντρική Στερεά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στις ανατολικές Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 τοπικά 9 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παράκτια μέχρι το απόγευμα μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παράκτια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 1000 μέτρα και πάνω).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Νωρίς το απόγευμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος λόγω της κακοκαιρίας διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του Παλαιού Ιπποδρόμου, στο ρεύμα προς Πειραιά, λόγω απάντλησης υδάτων. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αποδόθηκε στην κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα, ενώ λίγο πριν τις 23.30 αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία.

Στην περιοχή δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων.

poseidonos__2_
poseidonos__1_

Παράλληλα, σε διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη από το ύψος της Ναυαρίνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, προχώρησε η Αστυνομία. Περί τις 6 το απόγευμα η κυκλοφορία των οχημάτων ξεκίνησε να διεξάγεται εκ νέου κανονικά.

Ακόμη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισης των υδάτων, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο γεφυράκι «Βάρδας» στη Ραφήνα, στο ρεύμα προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βραυρώνος, στη θέση «Γεφυράκι Βρύση» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ αποκαταστάθηκε η κίνηση στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου – Σχίνου και στα δύο ρεύματα.

Πέρα από το κυκλοφοριακό, προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στην ηλεκτροδότηση, με πολύωρες διακοπές ρεύματος να έχουν αναφερθεί στο Παλαιό Φάληρο, την Αργυρούπολη, την Καλλιθέα και την Γλυφάδα.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

syskepsi_politiki

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εστάλη γύρω στις 16:00 σχετικό μήνυμα σε κατοίκους νησιών του ΒΑ Αιγαίου και σε περιοχές της Αρκαδίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σημαντικές βροχοπτώσεις αλλά και καταιγίδες καταγράφηκαν στην Αττική τη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 16:40 καταγράφηκε στα Βίλια και ήταν ίσο με 68 χιλιοστά.

vroxi_attiki

Προηγούμενη ενημέρωση του meteo ανέφερε πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στο Νομό Λακωνίας.

vroxes_meteo

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. 

Μήνυμα από το 112 στην Εύβοια – Κίνδυνος για ακραία φαινόμενα

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε το πρωί σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ενώ λίγο μετά τις 11 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους.

alert-evoia

Τα πρώτα χιόνια σε Χορτιάτη, Ταξιάρχη και Αρναία

Τα πρώτα χιόνια είδε για φέτος ο Χορτιάτης, ενώ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το έχει στρώσει για τα καλά και τα εκχιονιστικά έχουν ήδη πιάσει δουλειά, στα λευκά και η Αρναία ενώ τα εκχιονιστικά δουλεύουν πυρετωδώς.

Επεσαν τα πρώτα χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα να φέρνει και χαμηλές θερμοκρασίες.

Απο νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στο χωριό του Χορτιάτη, χωρις όμως να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, με τους δρόμους να παραμένουν όλοι ανοιχτεί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

xioni_thess_in__11_
xioni_thess_in__10_
xioni_thess_in__12_

Ο Δημος Πυλαίας Χορτιατη ειναι σε ετοιμότητα με 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και 2000 τόνους αλάτι. «Επιτέλους χιόνισε! Αν και για εμάς αυτό δεν είναι χιονιάς, αλλά ελπίζουμε να ενταθεί και να το στρώσει τις επόμενες ωρες. Το βραδυ ρίξαμε αλάτι και μοιρασαμε σακιά στους κατοίκους σε Χορτιάτη, Εξοχή και Φίλυρο» δηλωσε η Βιβιαν Λιόλιου, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δημου Πυλαίας Χορτιάτη.

xioni_thess_in__14_
xioni_thess_in__13_
xioni_thess_in__9_

Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή του Φιλύρου αλλά και στο Ασβεστοχώρι.

xioni_thess_in__2_
xioni_thess_in__7_
xioni_thess_in__6_
xioni_thess_in__5_
xioni_thess_in__4_
xioni_thess_in__3_

Σε ποια σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζονται τα οχήματα αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι σύμφωνα με την Αστυνομία οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω χιονόπτωσης ή παγετού.

Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται στην Ημαθία, σε τμήμα της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης, στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3- 5 Πηγαδιών, στο Κιλκίς, στις επαρχιακές οδούς Γρίβας – Καστανερής και Γουμένισσας – Ομαλού, προς τα χιονοδρομικά κέντρα Βόρα (Πέλλα) και Ελατοχωρίου (Πιερία) καθώς και στη Χαλκιδική στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, μέσω Ταξιάρχη και στις επαρχιακές οδούς Νεοχωρίου – Βαρβάρας και Νεοχωρίου – Ολυμπιάδας.

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, σε ισχύ παραμένουν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην δημοτική οδό Παλαιού Προδρόμου-Κουλούρα Ημαθίας ( λόγω καθίζησης γέφυρας στο ρέμα Κρασοπούλι) και Καστανερής – Λιβαδειών Κιλκίς λόγω καθίζησης μέρους του οδοστρώματος.

Κατολίσθηση στη Ναυπακτία

Παράλληλα, κατολίσθηση σημειώθηκε από την κακοκαιρία την Πέμπτη (26/1) στα όρια δήμων Ναυπακτίας – Θέρμου.

Όπως μεταδίδει το nafpaktianews από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα  καθώς λίγο νωρίτερα, από το συγκεκριμένο σημείο είχε περάσει σχολικό λεωφορείο.

Δείτε βίντεο

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments