Αρχική » Λουξεμβούργο: Η ΕΕ δεν μπορεί να συζητά με τον Ερντογάν όσο συνεχίζει την «αυταρχική εκτροπή»
Κόσμος

Λουξεμβούργο: Η ΕΕ δεν μπορεί να συζητά με τον Ερντογάν όσο συνεχίζει την «αυταρχική εκτροπή»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να εμπλακεί στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, ούτε να καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες, εάν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει την αυταρχική εκτροπή του, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η πορεία που ακολουθεί η Τουρκία είναι πολύ ανησυχητική. Ο πρόεδρος Ερντογάν οδεύει κατευθείαν προς τον αυταρχισμό και δεν είναι έτοιμος να εξομαλύνει τις σχέσεις με την ΕΕ», είπε ο Άσελμπορν, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο.

«Πρέπει να προσέχουμε τις λέξεις», έκρινε ο Άσελμπορν, προτιμώντας να χαρακτηρίσει «αυταρχικό» τον Ερντογάν.

Ο Άσελμπορν, γνωστός για την ευθύτητά του, είναι υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου από το 2004 και συνέβαλε στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το 2005.

Χλευάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα

Διαβεβαίωσε ότι τη δική του άποψη για την Άγκυρα τη συμμερίζονται πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοί του.

Το καθεστώς «χλευάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, εξοντώνει πολιτικά τους Κούρδους και όλους εκείνους που δεν σκέφτονται όπως αυτό, αρνείται στις γυναίκες την προστασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την οποία ψήφισε το 2011 η τουρκική Βουλή. Η εξέλιξη της Τουρκίας με οδηγεί να πω, προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει προς το παρόν να κάνει το πολιτικό λάθος να μιλάει για τελωνειακή ένωση και βίζες», τόνισε.

«Για να παραμείνει ισχυρός, ο Ερντογάν χρειάζεται την ΕΕ, την οικονομία της», εκτίμησε εξάλλου ο υπουργός.

«Δεν μπορούμε να χορηγούμε βίζες σε Τούρκους επιχειρηματίες για να έρθουν να εμπορευθούν στην ΕΕ και να δεχόμαστε τη βία σε βάρος των γυναικών. Θα ήταν μια καταστροφική ένδειξη», εξήγησε.

Αν ο Ερντογάν δεν αλλάξει, «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί την προσέγγιση», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη: «Δεν πρέπει να κόψουμε τις γέφυρες με την Τουρκία, γιατί δεν σκέφτονται όλοι οι Τούρκοι σαν τον Ερντογάν και δεν δέχονται την πολιτική του».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Recent Comments