Αρχική » Νέα βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων με Patriot και βόμβες ακριβείας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι
Κόσμος

Νέα βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων με Patriot και βόμβες ακριβείας ανακοίνωσε ο Μπάιντεν στον Ζελένσκι

Περισσότερη χρηματοδότηση ζήτησε ο Ζελένσκι - «Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ λίγο αργότερα παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».

Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με πολεμικό υλικό, που περιλαμβάνει Patriot και βόμβες ακριβείας, μεταξύ άλλων. «Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η απαραίτητη εκπαίδευση» για τη λειτουργία του συστήματος, τόνισε, αλλά είπε ότι οι πύραυλοι Patriot θα αποτελέσουν «κρίσιμο πλεονέκτημα» για την άμυνα της Ουκρανίας.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις βάναυσες επιθέσεις του» στην Ουκρανία. «Είναι τρομερό αυτό που κάνει» συμπλήρωσε, λέγοντας πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο Ουκρανός ομόλογός είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά ο Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να συνεχίσουν να είναι μαζί το 2023. «Έχουν περάσει 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας, ο λαός της Ουκρανίας και η ηγεσία του Ζελένσκι αποτέλεσαν έμπνευση για τον υπόλοιπο πλανήτη» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Ζελένσκι:  Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνα της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι πήγε στην Ουάσινγκτον για να «ευχαριστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό για την υποστήριξή τους». Ιδιαίτερα τις τελευταίες 30 ημέρες του πολέμου, η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έγιναν «πραγματικοί εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Παράλληλα, δήλωσε ότι το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «σημαντικά» την αεράμυνα της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας, αλλά η άμυνα της χώρας του θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες.

Προέτρεψε επίσης το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει περισσότερη χρηματοδότηση, λέγοντας ότι όλα «θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ασφάλειάς μας». Κάτι ανάλογο, άλλωστε, αναμένεται να κάνει και αργότερα απόψε, στις 02:30 ώρα Ελλάδος, όταν και θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, σε ειδική συνεδρίαση.

Παράλληλα, εξήγησε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε στο Λευκό Οίκο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμευόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται -ιδιαίτερα την αεράμυνα».

Τόνισε ότι και τα δύο αμερικανικά κόμματα στέκονται δίπλα στην Ουκρανία και μαζί με τους συμμάχους «στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλα μέρη για να βεβαιωθούν ότι έχετε την οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια που χρειάζεστε», συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας αποστολής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

«Κύριε Πρόεδρε, είναι καλό που σας έχουμε πίσω. Είναι τιμή να βρίσκομαι δίπλα σας στην ενωμένη άμυνα ενάντια σε έναν βάναυσο πόλεμο που διεξάγεται από τον Πούτιν» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο για την υποστήριξή τους και εξέφρασε την εκτίμησή του και στον αμερικανικό λαό. «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Φυσικά ευχαριστώ τη διακομματική υποστήριξη, ευχαριστώ το Κογκρέσο, και θέλω να πω ένα ευχαριστώ από τους απλούς ανθρώπους μας προς τους δικούς σας. Το εκτιμώ πραγματικά», είπε.

Η στρατιωτική βοήθεια στο τραπέζι των συζητήσεων

Στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ηγετών βρέθηκε ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους περίπου 2 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί νομοθέτες είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για ένα πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία. Η τελευταία δόση της αμερικανικής χρηματοδότησης αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια μέχρι τώρα προς την Ουκρανία, πάνω ακόμη και από το αίτημα έκτακτης ανάγκης του Μπάιντεν, ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Το μετάλλιο Ζελένσκι στον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι έδωσε στον Μπάιντεν το μετάλλιο ενός ήρωα, το οποίο, όπως είπε, δόθηκε από έναν λοχαγό του ουκρανικού στρατού που πολεμούσε στην περιοχή του Ντονμπάς.

biden-zelenski4

«Ένας άνθρωπος που είναι πραγματικός ήρωας, πραγματικός ηγέτης μου ζήτησε να δώσω το μετάλλιό του στον Μπάιντεν» είπε ο Ζελένσκι. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον Ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments