Αρχική » Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-1: Ερυθρόλευκη νίκη παρηγοριάς και κιτρινόμαυρη πρόκριση
Αθλητικά

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 2-1: Ερυθρόλευκη νίκη παρηγοριάς και κιτρινόμαυρη πρόκριση

Ο Ολυμπιακός το πάλεψε, επικράτησε με 2-1 της ΑΕΚ, αλλά δεν έφτανε για να περάσει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε για την αξιοπρέπειά του, το όνομά του και την Ιστορία του και κέρδισε με 2-1. Δεν είχε σκοπό να πέσει αμαχητί και παρά το 0-3 της Ν. Φιλαδέλφειας, είχε αποφασίσει να βάλει δύσκολα στην ΑΕΚ. Για ένα ημίχρονο την ζόρισε, βρέθηκε μπροστά με 1-0 και έδωσε ελπίδες στον κόσμο του. Το κακό ξεκίνημα όμως του β’ μέρους αποδείχθηκε καθοριστικό. Η ισοφάριση του «Δικεφάλου» με το αυτογκόλ του Μπα αποδείχθηκε κομβική για την πρόκριση των φιλοξενούμενων, όπως φυσικά κομβικό ήταν εξ αρχής και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Από τη στιγμή που ο Ροντινέι έμεινε εκτός αποστολής λόγω ίωσης, το ενδιαφέρον είχε μεταφερθεί στο αν ο Ανιγκό θα χρησιμοποιούσε τον Βρουσάι ή τον Ανδρούτσο στη θέση του Βραζιλιάνου. Τελικά επέλεξε τον δεύτερο. Ο Γάλλος πήγε σε ένα σχήμα με τρία δεκάρια, με τους Πασχαλάκη στο τέρμα, Ανδρούτσο, Μπα, Σισέ και Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα, Εμβιλά – Χουάνγκ στα χαφ, ενώ οι Μπιέλ, Φορτούνης και Βαλμπουενά πλαισίωναν τον Μπακαμπού. Από την άλλη πλευρά ο Ματίας Αλμέιδα πήγε σε ενδεκάδα… Κυπέλλου, με τον Στάνκοβιτς στα γκολπόστ, τους Ρότα και Μοχαμάντι στα άκρα της άμυνας, τους Μήτογλου και Μουκουντί στα μετόπισθεν, τους Γαλανόπουλο και Μάνταλο στα χαφ, τον Τσούμπερ μπροστά τους, τον Φερνάντες στο δεξί φτερό της επίθεσης, τον Πινέδα στο αριστερό και τον Λιβάι στην κορυφή.

ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ Η ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που κυκλοφορούσε την μπάλα και είχε τον έλεγχο με πρωταγωνιστές τους Φορτούνη, Βαλμπουενά και Χουάνγκ. Ειδικά έως το 15’ η ΑΕΚ ήταν μονίμως σε θέση άμυνας, με τους Πειραιώτες να πιέζουν ψηλά και να έχουν μία καλή ευκαιρία με τον Χουάνγκ στο 7’. Μετά το πρώτο τέταρτο η ΑΕΚ άρχισε να ισορροπεί το ματς και εκεί που φαινόταν να έχει πάει το παιχνίδι σε χαμηλή ένταση, ήρθε μία ωραία έμπνευση του Μπακαμπού με μία γλυκιά σέντρα από τα αριστερά και η εκτελεστική δεινότητα του Βαλμπουενά (με το κεφάλι μάλιστα) στο 27’ για να πάρει «φωτιά» στο Καραϊσκάκη,. Ο Ανιγκό ήθελε ένα γρήγορο γκολ, τελικά το 1-0 έγινε στο 27’ με τον Βαλμπουενά και το παιχνίδι απέκτησε τεράστιο ενδιαφέρον. Στο 35’ ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο 2-0, αλλά ο Μπιέλ από το ύψος της περιοχής σούταρε πάνω από τα δοκάρια και κάπου εκεί σταμάτησε η πίεση προς τον Στάνκοβιτς. Ο λόγος είχε να κάνει με τις πολλές διακοπές στον αγώνα που επιδίωξε η ΑΕΚ, με συνέπεια να κοπεί ο ρυθμός. Ο «Δικέφαλος» μάλιστα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την αναμπουμπούλα προς το τέλος, έχοντας δύο καλές ευκαιρίες στις καθυστερήσεις. Η πρώτη με ένα καλό χτύπημα φάουλ του Φερνάντες που έφυγε λίγο άουτ και η δεύτερη με μία κεφαλιά του Πινέδα που πέρασε ξυστά δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας των πρωταθλητών. Το σχήμα πάντως που παρέταξε ο Αλμέιδα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσλειτουργικό στο πρώτο 45λεπτο, καθώς ο Πινέδα δεν βοήθησε όσο θα ήθελε ο προπονητής του παίζοντας στα πλάγια, ο Φερνάντες δεν έκανε πολλά πράγματα, ενώ και ο Τσούμπερ τα βρήκε μπαστούνια απέναντι στην άμυνα του Ολυμπιακού.

ΔΙΚΑΙΩΣ ΙΣΟΦΑΡΙΣΕ Η ΑΕΚ, ΞΑΝΑΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ Ο ΧΟΥΑΝΓΚ!

Στα πρώτα 10 λεπτά του β’ μέρους μόνο η ΑΕΚ υπήρχε στον αγωνιστικό χώρο, με τον Ολυμπιακό να μπαίνει κοιμισμένος και να βλέπει την «Ένωση» να δημιουργεί τη μία φάση πίσω από την άλλη. Αφού έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες ο Λιβάι στο 48’ και στο 49’ και άλλη μία ο Χατζισαφί (50’), τελικά ήρθε το… αυτογκόλ του Μπα έπειτα από σουτ του Λιβάι στο 52’ για να φέρει το ματς στα ίσα. Ο Ολυμπιακός άρχισε να ξυπνάει μετά το πρώτο 10λεπτο και αφού σημείωσε το 2-1 με το μακρινό «κεραυνό» του Χουάνγκ στο 57’, το παιχνίδι απέκτησε ξανά ενδιαφέρον. Από το 60’ και μετά άρχισαν οι αλλαγές από τους δύο προπονητές. Μπήκαν από πλευράς Ολυμπιακού οι Βρουσάι και Γκάρι, ενώ από πλευράς ΑΕΚ οι Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Σιμάνσκι και Γιόνσον, βάζοντας ο Αλμέιδα τον Τσούμπερ στην κορυφή της επίθεσης, καθώς ο Λιβάι αντικαταστάθηκε. Η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Τσούμπερ στο 70’, αλλά ορθώς ακυρώθηκε το γκολ του γιατί ο Ελβετός ήταν σε θέση οφσάιντ. Έως το 80’ η ΑΕΚ προσπαθούσε να παγώσει το παιχνίδι και ο Ανιγκό τα έπαιξε όλα για όλα. Έβαλε Ελ Αραμπί και Μασούρα αντί των Φορτούνη – Ανδρούτσου και πήγε με φουλ επιθετικό σχήμα (Βρουσάι μπακ, Μασούρα εξτρέμ και δίδυμο στην επίθεση τους Ελ Αραμπί – Μπακαμπού). Δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα πάντως ο Στάνκοβιτς παρά την απόφαση του Ανιγκό να βάλει ό,τι επιθετικό όπλο είχε στη διάθεσή του. Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση παρά την ήττα της και θα αντιμετωπίσει στον τελικό τον ΠΑΟΚ.

ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 2-1

Γήπεδο: «Γ. Καραϊσκάκης»

Διαιτητής: Αγκάγιεφ (Αζερμπαϊτζάν)

Σκόρερ: 27’ Βαλμπουενά, 57’ Χουάνγκ – 52’ Μπα (αυτ.)

Κίτρινες: 45+1’ Φορτούνης, 59’ Μπακαμπού, 61’ Βαλμπουενά, 85’ Σιμάνσκι, 87’ Πασχαλάκης, 88’ Ρέαμπτσιουκ, 90+5’ Μπα, – 64’ Γαλανόπουλος, 90+3’ Γκατσίνοβιτς

Συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ανδρούτσος (80’ Μασούρας), Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Χουάνγκ, Φορτούνης (80’ Ελ Αραμπί), Βαλμπουενά (68’ Γκάρι), Μπιέλ (61’ Βρουσάι), Μπακαμπού

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Μουκουντί, Μήτογλου, Μοχαμάντι (13’ λ.τρ. Χατζισαφί), Γαλανόπουλος (71’ Γιόνσον), Μάνταλος (71’ Σιμάνσκι), Τσούμπερ, Πινέδα, Φερνάντες (63’ Ελίασον), Λιβάι Γκαρσία (71’ Γκατσίνοβιτς).

Πηγή: fosonline.gr

Recent Comments