Αρχική » Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανάλυση Guardian: Ποιος κερδίζει και τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα
Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ανάλυση Guardian: Ποιος κερδίζει και τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα

Ρωσία και Ουκρανία υπόσχονται αντεπιθέσεις αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραμένουν μεγάλα - Ο ρόλος της Δύσης.

Σε ανάλυση της καταστάσης επί του πολεμικού πεδίου στην Ουκρανία έναν χρόνο (παρα μια ημέρα) από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας προχώρησε ο Guardian επιχειρώντας να ανιχνεύσει ποιος κερδίζει και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα.

Αυτό που επισημαίνει αρχικά η βρετανική εφημερίδα είναι ότι «η εικόνα είναι τελείως διαφορτικής από αυτή των πρώτων εβδομάδων του πολέμου όταν εκατοντάδες ρωσικά τεθωρακισμένα και εναέριες ρωσικές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα για να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Χοστομέλ, έξω από το Κίεβο, προκειμένου να αποκτήσουν μια “γέφυρα” για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας».

Ετοιμάζει η Ρωσία μια νέα επίθεση;

Στη συνέχεια της ανάλυσής του ο Guardian επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ρωσία τελικά ετοιμάζεται για μια νέα επίθεση παρόμοια αυτής του Φεβρουαρίου του 2022. «Αν και ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει αρκετές φορές ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια νέα επίθεση το 2023, οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι ακόμα ισχνές» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Μολονότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις πεζοπόρες δυνάμεις τους – ορισμένοι υπολογίστουν ότι στην Ουκρανία βρίσκονται περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες – εντούτοις δεν υπάρχει απόδειξη ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα ετοιμάζονται για μια νέα είσοδο σε μια περιοχή που παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους» σημειώνει ο Guardian.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «οι ρωσικοί βοβμαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι από ό,τι συνέβη το καλοκαίρι στην περιοχή γύρω από το Σεβεροντονέτσκ όταν η Μόσχα εκτόξευε περίπου 60.000 ρουκέτες την ημέρα».

Αναλυτές όπως ο Φίλιπ Ο’Μπράιαν από το πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνατότητές έχουν μειωθεί λόγω του πολέμου και ότι αυτοί που περιμένουν νέο γύρο επίθεσης κάνουν λάθος: «Αυτό που έχει συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ουκρανία έχει γίνει πιο ισχυρή και έχει αποκτήσει καλύτερα οπλικά συστήματα ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερα. Οι Ρώσοι γίνονται ολοένα και πιο αδύναμοι. Έχουν περισσότερους στρατιώτες αλλά με χειρότερο εξοπλισμό, χειρότερη εκπαίδευση από το παρελθόν και με ολοένα και λιγότερα πυρομαχικά».

Έρχεται ουκρανική αντεπίθεση;

Την ίδια ώρα και ο ρυθμός των ουκρανικών επιχειρήσεων έχει υποχωχρήσει μετά τις επιθέσεις σε Χάρκοβο και Χερσώνα το περασμένο καλοκαίρι μολονότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να προσπαθούν να καταγράψουν πρόοδο στην ανατολική ακτή του ποταμού Δνείπερου απέναντι από την πόλη της Χερσώνας, σημειώνει ο Guardian.

Η Μόσχα, παράλληλα, εδώ και καιρό περιμένει εντατικοποίηση των ουκρανικών επιχειρήσεων ειδικά στα νότια, στην περιοχή της Ζαπορίζια. Δεν είναι μυστικό, εξάλλου, ότι η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας φιλοδοξεί να καταλάβει ουκρανικά εδάφη – συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας – και σε αυτό το πλαίσιο κινείται το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής δραστηριότητας που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό όπως τεθωρακισμένα οχήματα, και προχωρά σε εκπαίδευση του στρατιωτικού δυναμικού της με το βλέμμα στραμμένο στις δικές τις επιχειρήσεις αναζητώντας παράλληλα σημεία να εξαπολύσει επιθέσεις» εκτιμά στην ανάλυσή της η βρετανική εφημερίδα.

Αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να υπάρξει ταυτόχρονα υπεράσπιση του Μπαχμούτ και νέα επίθεση την άνοιξη για την ανακατάλυψη αυτών που οι ΗΠΑ θεωρούν πιο κρίσιμες περιοχές».

Ποιος κερδίζει;

Στο ερώτημα, τέλος, ποια από τις δύο πλευρές κερδίζουν ο Guardian σημειώνει ότι «ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία δεν είναι κοντά στο να πετύχουν τους στόχους που έχουν εκφράσει για τον πόλεμο – στην περίπτωση της Ουκρανίας αυτό αφορά την απελεύθερωση όλων των κατειλημμένων περιοχών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Μόσχα έχει επανειλημμένως κάνει βήματα πίσω σε σχέση με τους μαξιμαλιστικούς στόχους – ανάμεσά τους η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και η επιβολή μιας κυβέρνησης από «μαριονέτες» – για την κατάληψη όλου του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία».

«Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατη εκτίμηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων (IISS) ανεβάζει σε 40%-50% τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας σε επίπεδο τεθωρακισμένων σε σχέση με τις αρχικές δυνάμεις. Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών υπάρχει η εκτίμηση ότι χάνονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζονται στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Guardian.

H βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει, μάλιστα, τη δήλωση του αμερικανού στρατηγού Μάρκ Μάιλι σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία έχει ήδη χάσει τακτικά και στρατηγικά μολονότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι κοντά στο να πετύχει τον στρατηγικό της στόχο.

«Είναι πιο ασφαλές να πει κανείς ότι η σημερινή τροχιά των συγκρούσεων πηγαίνειν καλύτερα για την Ουκρανία σε σχέση με τη Ρωσία καθώς και ότι η συνεχιζόμενη εισροή όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την προοπτική. Αλλά η Ουκρανία βασίζεται αρκετά στη Δυσή για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών που έχουν αποδειχθεί “αχίλλειος πτέρνα” για το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία όπου οι μάχες δίνονται από το πεζικό. Παραμένει επίσης άγνωστο το πόσα οπλικά συστήματα, όπως τα τεθωρακισμένα, θα παραδοθούν στην Ουκρανία ή πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό ώστε να έρθει πιο κοντά στο τέλος του ο πόλεμος».

«Οπότε για την ώρα ο πόλεμος συνεχίζεται» καταλήγει ο Guardian στην ανάλυσή του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments