Αρχική » Χριστίνα Ιωαννίδη – Συνέντευξη στο CrunchNewz
Συνεντεύξεις

Χριστίνα Ιωαννίδη – Συνέντευξη στο CrunchNewz

1.) Καλώς ήρθες Χριστίνα! Τελικά πως είναι να είσαι “Τραγουδίστρια” όπως τιτλοφορείται και το νέο σου single; 
Συναρπαστικό αλλά και δύσκολο ταυτόχρονα. Το τραγούδι και η τέχνη γενικότερα είναι πρωταθλητισμός, έχει καθημερινή εξάσκηση και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. ¨Εχω ασχοληθεί για χρόνια ερασιτεχνικά και είναι πολύ διαφορετικό να διεκδικώ μια θέση σαν επαγγελματίας τραγουδίστρια. ¨Οπως είναι γνωστό, είναι ένας πολύ ανταγωνιστικός χώρος και οι καλλιτέχνες συχνά καλούμαστε να είμαστε ταυτόχρονα και managers του εαυτού μας.  Ωστόσο, έχοντας βρει τα μουσικά μονοπάτια που θέλω να ακολουθήσω, νιώθω προνομιούχος που είμαι σε θέση να ‘κυνηγάω το όνειρο’.
2.) Ας δούμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Ποιο ήταν το ξεκίνημα σου στην μουσική και ποια τα πρώτα σου ερεθίσματα;
Από παιδί άκουγα πολλή μουσική, κυρίως ξένη , classic rock και jazz. Θαύμαζα αυτά που έκαναν με τη φωνή τους η Mariah Carey και η Whitney Houston. ¨Εκανα και τέσσερα χρόνια κλασσικό πιάνο όμως μόνο όταν βγήκα από το αυστηρό πλαίσιο των μαθημάτων μπόρεσα να ευχαριστηθώ τον ήχο του. Στο Λύκειο άρχισα να εξερευνώ τη φωνή μου τραγουδώντας οικείες μου μελωδίες και το γεγονός ότι έβλεπα να βελτιώνομαι με την προσπάθεια με εξέπληξε, τότε πρωτοκόλλησα το μικρόβιο! Φοιτήτρια πλέον, βρέθηκα με παρέα στη μπουάτ Απανεμιά, σηκώθηκα να τραγουδήσω, κι έτσι γνωρίστηκα με τους ανθρώπους εκεί, την επόμενη εβδομάδα με κάλεσαν να αντικαταστήσω την τραγουδίστρια που είχε αρρωστήσει, κι έτσι ξεκίνησε η πρώτη μου συνεργασία.

3.) Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξες πολύ δραστήρια καλλιτεχνικά, συμμετέχοντας σε διάφορα projects και πολυάριθμα live. Βρέθηκες και στην Αγγλία (Σκωτία) για άλλους λόγους αλλά εξελίχθηκες και εκεί καλλιτεχνικά. Ωστόσο διαβάζουμε στο βιογραφικό σου ότι τα ακούσματα σου άλλαξαν σταδιακά προς το έντεχνο, το ρεμπέτικο και γενικότερα των ήχων της Μεσογείου. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή; Θεωρείς ότι έχει μόνιμο χαρακτήρα πια ή ενδεχομένως να κινηθείς στο μέλλον και σε άλλα μονοπάτια;
Η παραμονή μου στο εξωτερικό συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάγκη μου να ακούσω ελληνική μουσική, κάτι που δε μου είχε συμβεί όσο ήμουν εδώ. ¨Ηταν ένας τρόπος να ‘πεταχτώ’ σπίτι μου ανά πάσα στιγμή για να πάρω μια ανάσα και να θυμάμαι  ποια είμαι. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τις μουσικές της Μεσογείου: ταξιδεύοντας σε Ισπανία και Πορτογαλία είδα πόσο μοιάζουμε σαν λαοί, αλλά και σε πόσο παρόμοιο φυσικό περιβάλλον ζούμε, εύκολα νιώθεις σαν στο σπίτι σου σε αυτές τις χώρες.
¨Οσον αφορά στο ρεμπέτικο, προέκυψε μέσα από τις παρέες της ομογένειας του Εδιμβούργου, έπαιζαν σε μαγαζιά της πόλης, κάποια στιγμή ήταν επόμενο να συμμετάσχω κι εγώ.
Η ενασχόληση με όλα αυτά τα ακούσματα είναι μέρος της εξερεύνησής μου, με εμπλουτίζουν καλλιτεχνικά χωρίς να αποβάλλω το προγενέστερα μουσικά μου στοιχεία. Σίγουρα δεν έχω κλειδώσει σε ένα συγκεκριμένο είδος μέχρι στιγμής, και ίσως να μη γίνει και ποτέ.
 

4.) Το νέο σου single λοιπόν είναι η “Τραγουδίστρια” σε δικούς σου στίχους και μουσική. Μίλησε μας για αυτό το τραγούδι. Mε ποια αφορμή το εμπνεύστηκες;

¨Εγραψα το κομμάτι πριν ενάμιση χρόνο περίπου: δυστυχώς η λέξη Τραγουδίστρια έχει υποστεί κατάχρηση, και έχει συγκεχυμένο νόημα στο μυαλό του κόσμου. Θέλησα να μιλήσω ανοιχτά για αυτό το φαινόμενο, τις δυσκολίες και τα στερεότυπα που πρέπει να καταρρίψει μια γυναίκα σε αυτό το ρόλο. Οι στίχοι προέκυψαν από ιστορίες ταλαντούχων γυναικών που γνωρίζω, αλλά και δικές μου. Η μουσική ήρθε φυσικά και αυθόρμητα να ντύσει τους στίχους και εν τέλει το σύνολο να αποκαταστήσει την έννοια του τίτλου.
 



5.) Το τραγούδι θα λέγαμε ότι έχει έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα. Ποια είναι η ανταπόκριση που έχεις λάβει ως τώρα;
Χαίρομαι που έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια ειδικά από ανθρώπους της μουσικής. Γενικότερα πιστεύω ότι είναι ένα τραγούδι που θέλει προσεκτική ακρόαση για να αντιληφθείς το νόημα, θέλει το χρόνο του για να σε κερδίσει. Η πορεία του λοιπόν είναι συγκριτικά πιο αργή αλλά ευελπιστώ διαχρονική στο ευρύ κοινό, και αυτό μετράει περισσότερο για μένα.


6.) Η “Τραγουδίστρια” αποτελεί προπομπό κάποιου άλμπουμ; Υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα σου;
Προς το παρόν όχι. Η δημιουργία ενός single όμως, από τη σύνθεση ως την παραγωγή και δημοσίευσή του μου προσφέρει την εμπειρία που θα χρειαστώ αργότερα για ένα άλμπουμ. Ας πούμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή βάζω τα θεμέλια για μια μεγαλύτερη δουλειά στο μέλλον.


7.) Είσαι και τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Τι νιώθεις να είσαι περισσότερο από τα δύο; Τι σου αρέσει πιο πολύ σε κάθε συνθήκη;
Κατά βάσιν είμαι τραγουδίστρια, αυτή είναι η φύση μου και ο καλύτερος τρόπος που έχω για να επικοινωνήσω με τους άλλους ανθρώπους.  
¨Οσον αφορά στην τραγουδοποιία, μου προέκυψε σε μια φάση που είχα ανάγκη να εκφράσω τις σκέψεις μου, το αν θα συνεχιστεί είναι καθαρά θέμα έμπνευσης. Σίγουρα όμως είναι συναρπαστικό να βλέπεις μια ιδέα που είχες στο μυαλό σου να αποκτά υπόσταση μέσα από τη διαδικασία της μουσικής παραγωγής.

8.) Ποια είναι γενικότερα αυτή η στιγμή που νιώθεις ότι έχει έρθει ένα νέο τραγούδι; Και τι σε εμπνέει για να γράψεις;
¨Ενα νέο τραγούδι ξεκινά συνήθως από μια φράση γύρω από μια βασική ιδέα, ή ένα συναίσθημα. Πολλές φορές η φράση μπορεί να παραμείνει ‘ορφανή’ για βδομάδες ή μήνες. Αν όμως είναι η κατάλληλη στιγμή, οι υπόλοιποι στίχοι και η γενικότερη δομή του τραγουδιού αρχίζουν να βγαίνουν αβίαστα στην επιφάνεια, συχνά μαζί και με τη βασική μελωδία. Και κάπως έτσι ένα κομμάτι μπορεί να πάρει τη βασική μορφή του μέσα σε μερικές ώρες.
Μέχρι στιγμής εμπνέομαι από προσωπικές εμπειρίες και, ως γνωστόν, η τέχνη προκύπτει μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Η μετανάστευση και ο τρόπος που βίωσα όλες τις εκφάνσεις της ζωής  στα τέσσερα χρόνια που αυτή διήρκεσε υπήρξε το εφαλτήριο της έμπνευσής μου.
 

9.) Ποιο είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό όνειρο της Χριστίνας Ιωαννίδη;
Συναυλίες, πολλές συναυλίες! Με συνεργάτες που θαυμάζω και με μουσικές που μας πάνε ψηλότερα.


10.) Χριστίνα σε ευχαριστούμε πολύ! Για το τέλος θα θέλαμε να μας αναφέρεις τα αμέσως επόμενα σχέδια σου και ό,τι άλλο θα ήθελες να συμπληρώσεις.
Δεδομένου ότι οι ζωντανές εμφανίσεις έχουν πάψει προς το παρόν, σκοπεύω να επικεντρωθώ σε τυχόν νέα κομμάτια που θέλω να ηχογραφήσω. Θέλω να σας ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου και να ευχηθώ να βγούμε σύντομα από αυτή την περιπέτεια που μας έχει στερήσει τόσες ελευθερίες!

Recent Comments