Αρχική » Le Soir: Άνθρωπος-κλειδί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ – Μπαινόβγαινε στην Ευρωβουλή, με ποιους είχε επαφές
Κόσμος

Le Soir: Άνθρωπος-κλειδί ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ – Μπαινόβγαινε στην Ευρωβουλή, με ποιους είχε επαφές

Ποιος είναι ο Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, που είχε αναλάβει να φτιάξει το «προφίλ» της χώρας του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ώρα που στην Ευρώπη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις για το Qatargate και η Δικαιοσύνη προχωρά στο έργο της, στο Κατάρ επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση της επιρροής δια του χρηματισμού.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ της βελγικής Le Soir δείχνει ότι στην Ντόχα υπάρχει ένα πρόσωπο που ήταν σε στενή επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο. Είναι ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί.

Σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στο επίπεδο των μηνυμάτων που περνούν προς τα έξω, ο Αλ Μαρί ήταν το φερέφωνό της για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμμετείχε σε διεθνείς θεσμούς, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και το Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, συχνά παρουσιαζόταν ως μέλος της «κοινωνίας των πολιτών του Κατάρ» και ήταν επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Κατάρ επί μία δεκαετία.

Ο Αλ Μαρί ασχολήθηκε με το ζήτημα της αξιοπιστίας του Κατάρ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι νωπή εξάλλου η περίπτωση του Μουντιάλ και ο σάλος για χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια – επισήμως είχαμε περί τους 400 νεκρούς.

Από τον Οκτώβριο του 2021 ο Αλ Μαρί είναι υπουργός Εργασίας. Η χώρα του έχει εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στο εργατικό δίκαιο, διεθνείς φορείς θεωρούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως. Ο ίδιος κράτησε σκληρή στάση: ποτέ δεν δέχτηκε τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης για τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.

Παρά ταύτα, για τους ξένους συνομιλητές του έδινε την εντύπωση του «ανοιχτού», προοδευτικού ανθρώπου, για τα δεδομένα της χώρας τουλάχιστον. Αυτό και μόνο τον έκανε καλό συνομιλητή για την Ευρώπη.

Μέσα στο 2022 οι επαφές με το Ευρωκοινοβούλιο πύκνωσαν.

Τον Μάιο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, τον υποδέχθηκε στις Βρυξέλλες. Στα τέλη Οκτωβρίου είχε συναντηθεί στην Ντόχα με την Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρο ακόμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 14 Νοεμβρίου ο Αλ Μαρί μίλησε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρόντες ως μέλη της επιτροπής ο Μαρκ Ταραμπέλα και ο Αντρέα Κοτσολίνο, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στην έρευνα για το Qatargate.

Την Κυριακή, έπειτα από όσα έχουν μεσολαβήσει με τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις, από την κυβέρνηση του Κατάρ απέρριπταν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς «που συνδέουν την κυβέρνησή μας με ανάρμοστη συμπεριφορά». Διπλωμάτης προσέθετε το μάλλον κοινότοπο σχόλιο ότι «σέβονται την νομοθεσία τρίτων χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται».

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments