Αρχική » Η κυβέρνηση εξόφλησε πρόωρα δάνεια του Greek Loan Facility συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ
Οικονομία

Η κυβέρνηση εξόφλησε πρόωρα δάνεια του Greek Loan Facility συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ

Πρόκειται για δάνεια αποό τις χώρες τις Ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης

Στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ, που έληγαν το 2024 και το 2025, προχώρησε σήμερα η χώρα.

Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιλάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης (52,9 δισ. ευρώ) και το ΔΝΤ (20,1 δισ. ευρώ). Είναι η δεύτερη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είχε προηγηθεί η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του GLF και το 2022. Ενώ, το 2022 η Ελλάδα εξόφλησε πλήρως, επίσης πριν από τη λήξη τους, το σύνολο των δανείων του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων πιστοποιεί την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και συμβάλει στη δημιουργία ακόμη πιο θετικών προοπτικών για τα επόμενα χρόνια. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ, όσο και σε απόλυτα μεγέθη, και κατ’ επέκταση ο περιορισμός τού κόστους εξυπηρέτησής του, μειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη. Ακόμη πιο σημαντική συνέπεια είναι η βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από τις διεθνείς αγορές».

Πηγή www.news.gr

Recent Comments