Αρχική » Λέκκας: Οι κακοκαιρίες «Ιανός» και «Daniel» προκάλεσαν τριπλάσιες κατολισθήσεις από αυτές των τελευταίων 70 ετών
Καιρός

Λέκκας: Οι κακοκαιρίες «Ιανός» και «Daniel» προκάλεσαν τριπλάσιες κατολισθήσεις από αυτές των τελευταίων 70 ετών

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρουσίασε τις δέκα στρατηγικές δράσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του θεσσαλικού χώρου

Τον κώδωνα του κινδύνου για νέες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία έκρουσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας από τη Λάρισα, μιλώντας στο πλαίσιο της διημερίδας της ΚΕΔΕ για την ενημέρωση των νέων δημάρχων.

Παρουσιάζοντας τις δέκα στρατηγικές δράσεις για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα του θεσσαλικού χώρου ο κ. Λέκκας έδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο στα υδρομετερωολογικά φαινόμενα όσο και στα γεωδυναμικά φαινόμενα. Για τις πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ειδικότερα, ο κ. Λέκκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “είναι ένας μεγάλος κίνδυνος ο οποίος δεν θα εξαλειφθεί εύκολα και θα ενσκύψει πάλι τα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης. σύμφωνα με την ανάλυση των υδρομετεωρολογικών κινδύνων, δηλαδή της βροχόπτωσης και των πλημμυρικών φαινομένων που αναπτύχθηκαν στα πεδινά του Θεσσαλικού κάμπου”.

Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε “είναι και η ανάλυση των γεωδυναμικών φαινομένων, τα οποία προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές Εχουμε να κάνουμε με μεγάλες κατολισθήσεις που αναπτύχθηκαν στους ορεινούς όγκους, κυρίως στο Πήλιο και στα Άγραφα και με έντονες διαβρώσεις εδαφών σε πάρα πολλά σημεία του Θεσσαλικού χώρου”. Ενδεικτικά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι από το 1950 μέχρι το 2020 εκδηλώσεις περίπου 500 φαινόμενα κατολισθήσεων στην Πίνδο και τα Άγραφα. Στον “Ιανό” και στον “Ντάνιελ” εκδηλώθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή 1.400 φαινόμενα.

Οι δέκα δράσεις που παρουσίασε ο κ. Λέκκας “αφορούν στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνων, την εκτίμηση τρωτότητας, τον ενιαίο φορέα παρακολούθησης των υδάτων της Θεσσαλίας, τον καινούργιο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση, την ενημέρωση, τις ασκήσεις ετοιμότητας, τον εξοπλισμό και τα μέσα και βεβαίως τη σύνταξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας”. Πρέπει κατέληξε ο κ. Λέκκας “να περάσουμε σε στρατηγικές δράσεις, οι οποίες θα μειώσουν τη διακινδύνευση του θεσσαλικού χώρου και στη συνέχεια να πάμε σε πιο εξειδικευμένες διαδικασίες και σε έργα”.

Πηγή www.news.gr

Recent Comments