Αρχική » Στη Χειμάρρα ο Μητσοτάκης: Υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα δικαιώματά σας
Πολιτική

Στη Χειμάρρα ο Μητσοτάκης: Υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται τα δικαιώματά σας

Θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό - Tον υποδέχτηκαν με ελληνικές σημαίες και συνθήματα -Φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς»

Στη Χειμάρρα βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (22/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Όμηρος. Ο πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής, με ελληνικές σημαίες και συνθήματα.  Κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές του έδωσαν λουλούδια και τον ευχαρίστησαν για τη επίσκεψη στο ελληνικό σχολείο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν η Λιβαδειά όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε την περιοδεία του στα μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου. Εκεί ο πρωυθυπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό σε 300 και πλέον ομογενείς στον προαύλιο χώρο του ενιαίου Λυκείου «Λευτέρης Στάλιος».

Ο κ. Μητσοτάκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υπογραφή του συνυποσχετικού για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία και επέμεινε ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε πολιτισμένες χώρες.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκαν παιδιά με παραδοσιακές στολές τα οποία είπαν και ένα συγκινητικό ποιήμα στο οποίο, μεταξύ άλλων, υπήρχε ο στίχος «εμείς που μέουμε εδώ κρατάμε Θερμοπύλες και θέλουμε να ζήσουμε στις πατρικές εστίες»

Τρίτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η Δερβιτσάνη. όπου εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ξεχωριστή στιγμή για μένα και τον ελληνισμό απανταχού. Θυμάμαι την επίσκεψη που έκανε σε αυτά τα χώματα ο Μητσοτάκης το 1991. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που είμαι που πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

mitsotakis_xeimara_in__4_
mitsotakis_xeimara_in__3_
mitsotakis_xeimara_in__2_

Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια και ειδικά οι μεγαλύτεροι, άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Στο πρόσωπό μου η ελληνική εθνική μειονότητα θα έχει έναν φίλο και συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας. Εσείς που επιλέξατε να μείνετε εδώ, είστε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, να ξέρετε ότι και εγώ προσωπικά υπήρξα, είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων είτε αναφερόμαστε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, είτε στο δικαίωμα, τα παιδιά και τα εγγόνια σας να μαθαίνουν σε όλες τις βαθμίδες την ελληνική γλώσσα, είτε αναφερόμαστε στο κρίσιμο ζήτημα των περιουσιακών σας δικαιωμάτων».

mitsotakis_xeimara_in__1_
mitsotakis_xeimara_in__6_
mitsotakis_xeimara_in__5_

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας, ότι «όπως λύνουμε τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα συνταξιοδοτικά σας, η κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας όπως ήταν όλες. Αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε θέλω επίσης να σας πω ότι πια η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη και όσο καλύτερα πηγαίνει τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα για εσάς. Τον δρόμο που έχουμε χαράξει για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Όταν είδα τα μικρά παιδιά από το νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο να μαθαίνουν τα ελληνικά. Είναι η επόμενη γενιά που πρέπει να μείνει στον τόπο της. Όσο προκόβει η Αλβανία τόσο θα προκόβουν και αυτά τα παιδιά. Και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό. Η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Έχω μεγάλη χαρά να συνοδεύομαι από έναν δικό σας άνθρωπο, ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του την Ελλάδα ολόκληρη, όλοι δακρύσαμε με τις επιτυχίες του και είμαι σίγουρος ότι αισθάνεται ξεχωριστή συγκίνηση που γύρισε στον τόπο του και βλάψει υψωμένες τις σημαίες. Πύρρο σε ευχαριστώ για όσα έκανες για την Ελλάδα και για τους συντοπίτες σου».
Η άφιξη του πρωθυπουργού  

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments