Αρχική » «Γοητευμένος ο Σύλλογος οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη από την ξενάγηση στην Έκθεση Νοήματα του Μουσείου της Ακρόπολης»
Χωρίς κατηγορία

«Γοητευμένος ο Σύλλογος οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη από την ξενάγηση στην Έκθεση Νοήματα του Μουσείου της Ακρόπολης»

Η Έκθεση με τίτλο Νοήματα, Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα εως σήμερα, επιλέχθηκε κυρίως για τη δυσκολία της να μεταφέρει στην αίθουσα των περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης όχι έναν Διάλογο μεταξύ δύο διαφορετικών εποχών δημιουργίας των εκτιθέμενων έργων αλλά μια Τετραλογία , μια διαχρονία που θα παρουσίαζε μαζί τέσσερις διαφορετικές περιόδους της Τέχνης : Aρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη.

 Ο μονολεκτικός τίτλος της , με κεφαλαία τα 6 από τα 7 γράμματά της ΝοΗΜΑΤΑ και μικρογράμματο το δεύτερο είναι αυτός που παραπέμπει στα νοήματα της θεματικής της πλοκής, καθώς οι προσωποποιήσεις, οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες είναι καθοριστικές σταθερές που διατρέχουν ως διαχρονικά νήματα τις τέσσερις χρονικές περιόδους, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Έκθεση.

Η Έκθεση περιλαμβάνει 164 έργα, διαφόρων μεγεθών από διαφορετικά υλικά και εποχές: νομίσματα, κεραμικά και πήλινα όστρακα, αγγεία, ανάγλυφα, αγάλματα, χειρόγραφα και βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, ουσιαστικά ένα παλίμψηστο υλικών συντίθεται εδώ , για να φανεί έστω και αμυδρά η διείσδυση των προσωποποιήσεων και των αλληγοριών όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και στις διακοσμητικές τέχνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες: Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος/ Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί, « Αλληγορίες» κι έναν Επίλογο. Καθεμία από αυτές έχει μία ή περισσότερες υποενότητες αναλόγως του αριθμού των έργων που κατορθώσαν να συγκεντρώσουν για το τετράμηνο διάστημα διάρκειάς της στο Μουσείο Ακρόπολης.

 Την ενσάρκωση των υψηλών «ΝοΗΜΑΤΩΝ» , λοιπόν της τέχνης βίωσαν 15 μέλη του Συλλόγου του Μουσείου Γ. Δροσίνη στο Μουσείο της Ακρόπολης την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 σε μια μοναδική ξενάγηση από την Αρχαιολόγο του Μουσείου Μαρία Ανδρεοπούλου.

Ο συνδυασμός των σπάνιων έργων τέχνης και η ξενάγηση ήταν ένα δημιουργικό μάθημα γνώσεων! Δεν υπήρχε άνθρωπος που να έφυγε χωρίς να ήταν γεμάτος αλλά και ψυχικά εμφορούμενος!

Η συναρπαστική ξενάγηση μας άφησε μια γλύκα μέσα από αλληγορίες, προσωποποιήσεις, συμβολισμούς, μεταφορές, υπερβολές, αινίγματα, ειρωνείες, υπόνοιες και άλλα ακόμη που ως όρους συναντά κανείς σε κείμενα φιλοσοφικά ή ποιητικά, ρητορικά και άλλα.

Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν και να ευχαριστήσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς και μαζί να χαρείς το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από  το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης , τις Ώρες/ Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή, κ.α.

Αυτή η μοναδική ξενάγηση δε θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα αφού τα μέλη του Συλλόγου του Μουσείου Γ. Δροσίνη γευμάτισαν στο εστιατόριο του Μουσείου με θέα το βράχο της Ακρόπολης!

~Ευφροσύνη Λούζη~

Recent Comments