Αρχική » Ολυμπιακός-Φιορεντίνα 1-0: Το σήκωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό
Αθλητικά

Ολυμπιακός-Φιορεντίνα 1-0: Το σήκωσε το πρώτο Ευρωπαϊκό

Το έκανε το θαύμα του ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ. Η ομάδα του Πειραιά έγραψε την πιο χρυσή σελίδα της Ιστορίας της στη Νέα Φιλαδέλφεια νικώντας με σκορ 1-0 τη Φιορεντίνα και κατέκτησε το Conference League. Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί σκόραρε στο 116’ και οι Πειραιώτες γίνονται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτάει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι με σκληρές μάχες απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα όπως η Φιορεντίνα ο Θρύλος έγραψε ιστορία.

Δεν είχε εκπλήξεις η ενδεκάδα του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ να επιλέγει τελικά τον Ορτέγκα για το αριστερό άκρο της άμυνας κάτι που ήταν αναμενόμενο και τον Ιμπόρα για να πλαισιώσει τους Έσε, Τσικίνιο στα χαφ. Από την άλλη πλευρά ο Ιταλιάνο ενίσχυσε τα χαφ του γνωρίζοντας πως εκεί είναι η δύναμη του Ολυμπιακού. Ο Μποναβεντούρα έπαιξε πίσω από τον Μπελότι με τους Αρτούρ και Μοντράγκορα να είναι οι δύο χαφ του.

Η Φιορεντίνα φάνηκε από τα πρώτα λεπτά πως είχε καλύτερο ρυθμό, αφού μη ξεχνάμε πως το πρωτάθλημα στην Ιταλία είναι ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ο Ολυμπιακός το τελευταίο του παιχνίδι το είχε παίξει πριν δέκα ημέρες. Παρόλα αυτά η πρώτη τελική έγινε από τον Ποντένσε στο ξεκίνημα, αλλά γρήγορα απάντησε η Φιορεντίνα. Οι Ιταλοί είχαν τη μπάλα στα πόδια τους και γρήγορα έδειξαν τις επιθετικές τους αρετές. Μία ομάδα που δημιουργικά είναι πολύ καλή και έφτιαχνε με ευκολία φάσεις, ενώ και στα μαρκαρίσματα της είχε μεγαλύτερη ένταση από τους Πειραιώτες.

Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια του και δυσκολευόταν να δημιουργήσει καταστάσεις στην περιοχή του Τερατσιάνο. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ έβγαζε νευρικότητα και σαν να μην έχει καθαρό μυαλό. Μοναδικοί που ήταν πιο ήρεμοι ήταν οι Κάρμο, Ιμπόρα, αλλά ο Ολυμπιακός ήθελε το κάτι παραπάνω. Δεν μπόρεσε στα πρώτα 45 λεπτά να βγάλει την πίεση που μας είχε συνηθίσει στα προηγούμενα παιχνίδια της διοργάνωσης. Από την άλλη πλευρά ο Αρτούρ είχε σιγουριά στη μεσαία γραμμή, ενώ το παιχνίδι των «βιόλα» πήγε περισσότερο στην αριστερή πλευρά και στον Κουαμέ και όχι τόσο στον Γκονζάλες από τον οποίο αντιμετώπισε προβλήματα στο ξεκίνημα ο Ορτέγκα. Οι Πειραιώτες είχαν περιοριστεί σε έναν ρόλο να ψάχνουν την κόντρα, αφού αδυνατούσαν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε στο γήπεδο πιο αποφασισμένος και με μεγαλύτερη ένταση στο παιχνίδι του. Η ομάδα του Πειραιά έδειχνε περισσότερη διάθεση και στα μαρκαρίσματα της, αλλά και πάλι δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και κάτι της έλειπε για να δημιουργήσει φάσεις. Οι Πειραιώτες δεν είχαν τη μπάλα στα πόδια τους και όσο συνέβαινε αυτό δεν ήταν απλό να γίνουν επικίνδυνοι. Έτσι στο 72’ ο Μεντιλίμπαρ έριξε στο ματς τον Γιόβετιτς αντί του Φορτούνη σε μία κίνηση που έδειχνε ότι ήθελε να πάρει το παιχνίδι. Από τον Ολυμπιακό συνέχιζε να λείπει η σωστή επιλογή στην τελική πάσα, ενώ ο Ιταλιάνο έριξε στον αγώνα τον Ενζολά.

Ο αντικαταστάτης του Μπελότι προκάλεσε προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, αφού πρόκειται για έναν πολύ δυνατό και ποιοτικό ποδοσφαιριστή. Στο 77’ ήρθε η σειρά του Όρτα να πάρει τη θέση του Τσικίνιο που αντιμετώπιζε πρόβλημα και δεν είχε τα απαιτούμενα τρεξίματα. Ο Πορτογάλος από τη στιγμή που μπήκε στο γήπεδο δημιούργησε καταστάσεις κυρίως με τις καλές του εκτελέσεις στις στατικές φάσεις με αποκορύφωμα τη φάση του 80’ που η κεφαλιά του Ιμπόρα πέρασε λίγα εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι του Τερατσιάνο. Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν πολύ δυναμικό, αφού καμία ομάδα δεν ήθελε να χάσει το ματς στο σημείο που είχε φτάσει και παράλληλα αμφότερες έκαναν προσπάθεια να αποφύγουν την παράταση. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν κάποια καλή φάση μπροστά από τις δύο εστίες δεν δημιουργήθηκε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που πατούσε πιο καλά στο γήπεδο και είχε πάρει μέτρα. Ο Γιόβετιτς έκανε πιο επικίνδυνους τους Πειραιώτες, ενώ με την είσοδο του Κίνι περιορίστηκαν οι κίνδυνοι από την αριστερή πλευρά. Ο Ισπανός μάλιστα στο 94’ έκανε τη σέντρα από αριστερά, η μπάλα φαίνεται να βρίσκει στο χέρι του Κουάρτα και οι Πειραιώτες διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, το οποίο δεν τους δόθηκε ούτε από τον Ντίας, αλλά ούτε και από το VAR. Στο 96’ ο Ολυμπιακός είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Γιόβετιτς, αλλά ο Τερατσιάνο απέκρουσε δύσκολα. Οι Πειραιώτες έπαιζαν πιο δυναμικά από τους Ιταλούς και σε αυτό το διάστημα του αγώνα έβγαζαν μεγαλύτερη σιγουριά. Το 0-0 ωστόσο παρέμεινε και μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης.

Στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης η Φιορεντίνα έδειχνε να κρατάει περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της και στο 110’ ο Τζολάκης κράτησε όρθια την ομάδα του στο σουτ του Ικόνε μέσα από την περιοχή. Ο Ολυμπιακός μετά από αυτή τη φάση ήταν σαν να… ξύπνησε πάλι και άρχισε να βάζει ξανά δύναμη και ένταση στο παιχνίδι του. Έτσι στο 116’ ο Έσε έκανε μία μαγική μπαλιά από αριστερά, ο Ελ Κααμπί πετάχτηκε ανάμεσα στους αμυντικούς των Ιταλών, πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Μικρογραφία

Ολυμπιακός-Φιορεντίνα 1-0

Γήπεδο: AΕΚ ARENA

Διαιτητής: Αρτούρ Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

Σκόρερ: 116’ Ελ Κααμπί

Κίτρινες: 29’ Ποντένσε, 42’ Κουάρτα, 95’ Πασχαλάκης, 95’ Γιόβετιτς, 99’ Μπιράγκι

Συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ορτέγκα (91’ Κίνι)– Ιμπόρα, Έσε, Τσικίνιο (77’ Όρτα)– Φορτούνης (72’ Γιόβετιτς), Ποντένσε (106’ Μασούρας), Ελ Κααμπί (120’+1’ Ελ Αραμπί)

ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ: Τερατσιάνο – Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Κουάρτα, Μπιράγκι (106’ Ρανιέρι)– Αρτούρ (74’ Ντάνκαν), Μοντράγκορα – Μποναβεντούρα (82’ Ικονέ), Γκονζάλες (106’ Μπελτράν), Κουαμέ (82’ Μπαράκ)– Μπελότι (59’ Ενζολά).

Πηγή: fosonline.gr

Recent Comments