Αρχική » Gazprom – Ρωσία: Στις φλόγες οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Κόσμος

Gazprom – Ρωσία: Στις φλόγες οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εκφράζονται φόβοι για διακοπή του εφοδιασμού στην Ευρώπη - H Gazprom ενημέρωσε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί και ερευνά την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στiς μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία αλλά και στον κόσμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανησυχίες για διακοπή της ενεργειακής προμήθειας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη αγωγού.

Όπως ανέφερε η Gazprom η φωτιά ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα στο κοίτασμα φυσικού αερίου Urengoyskoye που βρίσκεται στην περιοχή Yamalo-Nenets της Σιβηρίας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο (10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) με προμήθειες που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη μέσω του αγωγού Yamal-Europe. Σημειώνεται πως άμεσα οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν και σήμανε συναγερμός. 

Και ενώ ο ενεργειακός κολοσσός έκανε γνωστό ότι η φωτιά εχει περιοριστεί υπάρχουν φόβοι για διακοπές του εφοδιασμού αλλά και περεταίρω αυξήσεις στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη. Πάντως η Gazoprom τόνισε ότι ακόμα αναλύει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τη φωτιά και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε διακοπή στον εφοδιασμό. 

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο περιστατικό συνέβη το 2021 στις ίδιες εγκαταστάσεις, με τις τιμές του φυσικού αερίου τότε να εκτοξεύονται. Παρόμοιος φόβος υπάρχει και τώρα, καθώς η μερίδα του λέοντος από το συγκεκριμένο κοίτασμα εξάγεται στην Ευρώπη, αλλά και στα ανατολικά, προμηθεύοντας την Κίνα.

Πηγή: protothema.gr

Recent Comments