Αρχική » Εκδήλωση μνήμης στο συμμαχικό κοιμητήριο του Μούδρου, για τους ηρωικούς πεσόντες στην εκστρατεία της Καλλίπολης, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Πολιτισμός

Εκδήλωση μνήμης στο συμμαχικό κοιμητήριο του Μούδρου, για τους ηρωικούς πεσόντες στην εκστρατεία της Καλλίπολης, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο συμμαχικό κοιμητήριο του Μούδρου, για τους ηρωικούς πεσόντες στην εκστρατεία της Καλλίπολης 1915-1916 και συγκεκριμένα για τους Αυστραλούς, τους Νεοζηλανδούς, Ινδούς, Καναδούς, Γάλλους, Άγγλους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Ελλάδας, Αυστραλίας και άλλων κρατών. Συγκεκριμένα, παρέστησαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (και ήταν η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρίσταται στους εορτασμούς), παρόντες επίσης ήταν ο Γενικός Κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ο Πρέσβης του Καναδά, ο Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και εκπρόσωποι της Νέας Ζηλανδίας και της Ιταλίας. Η εκδήλωση οργανώθηκε άψογα από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λήμνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας (ANZAC).

Η Λήμνος είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της Εθνικής επετείου γιατί ήταν ο τόπος εγκαταβίωσης των αξιωματικών και στρατιωτών αυτών των χωρών στην πολύμηνη διάρκεια της Εκστρατείας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Ο τόπος θερμής φιλοξενίας που έτυχαν από τους ντόπιους. «…είναι συγκινητικός ο τρόπος που οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν όλους και τους αγκάλιασαν, με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν ανάμεσά τους ισχυροί δεσμοί, οι οποίοι έχουν αφήσει ως σήμερα το αποτύπωμά τους», ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου. Ο τόπος εξόρμησης εναντίον της Καλλίπολης, με στόχο το άνοιγμα των Δαρδανελίων και την απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο τόπος που φιλοξενεί αιώνια στα χώματά του, τους ηρωικούς νεκρούς.

Η μοναδική στρατηγική θέση της Λήμνου, δίοδος Αιγαίου, Δαρδανελίων, Μαύρης Θάλασσας καθιστά το νησί σημείο αναφοράς και πρωταγωνιστή καθοριστικών ιστορικών γεγονότων, από τα μυθολογικά χρόνια (Αργοναυτική Εκστρατεία, Τρωικός Πόλεμος), ως σήμερα (Βαλκανικοί πόλεμοι, νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη και η μάχη της Καλλίπολης).

Στις φωτογραφίες μας είναι η άφιξη του Γενικού Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας κ. David Hurley στην Λήμνο, για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των πεσόντων της εκστρατείας της Καλλίπολης. Θερμή η υποδοχή του από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη.
Ο Λημνιός επιχειρηματίας κ. Γιώργος Κωνσταντέλλης με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Άμυνας κ. Νίκο Χαρδαλιά, αναφέρεται στους τέσσερεις ηρωικά πεσόντες Έλληνες αεροπόρους – τους πρώτους Έλληνες που έχασαν την ζωή τους τον Ιούνιο του 1917, όταν η Ελλάδα ενεπλάκη στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Recent Comments