Με ένα χρηματοδοτικό πακέτο που ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την πολιτική ενεργειακής θωράκισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αξιοποιώντας για πρώτη φορά τους ίδιους τους παρόχους ενέργειας ως φορείς υλοποίησης.
Όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου κατά την παρουσίαση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη παρουσία πέντε ακόμη συναρμόδιων υπουργών, η λογική των παλαιών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» αν και ωφέλιμη, παρουσίαζε σοβαρά κενά υλοποίησης και χρονοβόρες διαδικασίες, τις οποίες η Πολιτεία προσπαθεί να εξομαλύνει.
Η μεγαλύτερη αλλαγή έγκειται στο ότι οι πάροχοι ενέργειας αποκτούν πλέον ενεργό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Αυτό σημαίνει ότι επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η οποία ήδη καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ευάλωτων πολιτών μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου αλλά και οι άλλοι πάροχοι, μπαίνουν στον πυρήνα της εφαρμογής.
Για τους προμηθευτές, η εμπλοκή αυτή αποτελεί πολλαπλή ευκαιρία. Οι δράσεις κουμπώνουν απολύτως με την επιχειρησιακή στρατηγική στον τομέα του retail και των νέων ενεργειακών υπηρεσιών, η οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται μέσω εξαγορών και συνεργασιών όπως αυτή για παράδειγμα με τα καταστήματα Κωτσόβολος.
Εκεί, η εταιρεία διαθέτει ήδη λύσεις όπως αντλίες θερμότητας, ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά στη στέγη προσανατολισμένες σε πράσινη κατανάλωση και χαμηλότερους λογαριασμούς. Το μοντέλο αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε νέα γραμμή εσόδων, ενσωματώνοντας πλήρως τη λογική του «one stop shop» για την ενέργεια, με τον πάροχο να προσφέρει εκτός από κιλοβατώρες υπηρεσίες εξοικονόμησης, τεχνογνωσία και εξυπηρέτηση.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Add Comment