Αρχική » «Χθες εγκαινιάστηκε η περιοδική Έκθεση -Νοήματα- στο Μουσείο της Ακρόπολης»
Πολιτισμός

«Χθες εγκαινιάστηκε η περιοδική Έκθεση -Νοήματα- στο Μουσείο της Ακρόπολης»

Νοήματα ή νήματα,

Αλληγορίες πλέκουν νήματα απ’ την ιστορία.

Δίνουνε φως στο παρελθόν,

Σκορπάνε ζωή στο παρόν.

Νοήματα ή νήματα.

~Ε.Λούζη~

Μια Έκθεση με Νοήματα, προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως σήμερα. Και τότε αλλά και τώρα, οι όροι δε χρησιμοποιούνται από όλους με την ίδια έννοια. Όμοιες ή παραπλήσιες σημασίες σε γραπτά κείμενα και αναλύσεις έργων τέχνης δημιουργούσαν , ήδη από την αρχαιότητα σύγχυση.

Η παρούσα Έκθεση με τίτλο Νοήματα, προσωποποιήσεις και αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως σήμερα μεταφέρει στην αίθουσα των περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης όχι έναν Διάλογο μεταξύ δύο διαφορετικών εποχών δημιουργίας των εκτιθέμενων έργων αλλά μια Τετραλογία, που παρουσιάζει ταυτοχρόνως τέσσερις διαφορετικές περιόδους της Τέχνης: Aρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη.

Ο μονολεκτικός τίτλος της Νοήματα με κεφαλαία τα 6 από τα 7 γράμματά της και μικρογράμματο το δεύτερο, είναι αυτός που παραπέμπει στα Νοήματα της θεματικής της πλοκής, καθώς οι προσωποποιήσεις, οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες είναι καθοριστικές σταθερές που διατρέχουν ως διαχρονικά Νήματα τις τέσσερις χρονικές περιόδους, οι οποίες περιλαμβάνονται στην Έκθεση.

Η Έκθεση αποτελείται από 164 ποικίλα έργα , μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους από διαφορετικά υλικά και εποχές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παλίμψηστο ώστε να φανεί η διείσδυση των προσωποποιήσεων και των αλληγοριών όχι μόνο στις μεγάλες αλλά και διακοσμητικές τέχνες.

Τέλος , η Έκθεση χωρίζεται σε έξι Ενότητες: Χρόνος, Φύση, Θεότητες, Άνθρωπος και Ανθρώπινη Φύση, Θεσμοί, Αλληγορίες και έναν Επίλογο. Κάθε μια, από αυτές περιλαμβάνει μία ή περισσότερες υποενότητες. Το σχήμα των Ενοτήτων στον χώρο είναι πλεκτόν και προτιμήθηκε η μεικτή διάρθρωση λόγω της ποικιλίας, του αριθμού, του μεγέθους και του υλικού των εκθεμάτων. Τα πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας των έργων μπορεί συχνά να συγχέονται, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά γοητευτικό τοπίο, το οποίο προσφέρει στο κοινό η παρούσα Έκθεση « παραδειγματικώ τω τρόπω».

~Ευφροσύνη Λούζη~

Recent Comments